Fakta Finans

Valutakurser

Faktafinans

En valutakurs kallas även för en växelkurs eller växlingskurs. Detta är priset på en viss valuta i samband med en annan valuta. Valutakurser är styrda utav först och främst efterfrågan på en viss valuta och bestäms sedan på valutamarknaden. Alla valutapar ställs alltid i förhållande till en annan valuta, ett exempel är Euro till SEK eller USD till SEK.

Fast växelkurs och rörlig växelkurs

valutakurserNär man talar om valutakursers växelkurs så ska man vara medveten om att dessa kan vara både rörliga och fasta, men vad är då skillnaden mellan en rörlig och en fast växelkurs?

När man talar om en fast växelkurs så innebär detta att två länder har beslutat sig för att kursen mellan deras länder ska ligga på en fast nivå. När man talar om en rörlig växelkurs så innebär detta att växelkursen ligger på en rörlig nivå som ändrar sig utifrån marknadens rörelser.

Depreciering, appreciering, devalvering och revalvering av valutor

Det finns idag 4 st olika begrepp som man använder för att kunna beskriva en valutas förändringar och de är följande:

💱 Depreciering: Detta innebär att en valuta sjunker i värde på grund utav efterfrågan samt det utbudet som finns på marknaden.

💱 Appreciering: Detta innebär att en valuta ökar i värde på grund utav efterfrågan och det existerande utbudet på marknaden.

💱 Devalvering: Detta är en valutas officiella växelkurs som skrivs ner.

💱 Revalvering: Detta är en valutas officiella växelkurs som skrivs upp.

Vad påverkar valutan?

De förväntningar som finns på ett visst lands ekonomi påverkar hur dess valutakurs ser ut. De förväntningar som finns påverkar i sin tur ett flertals olika faktorer, detta inkluderar politisk osäkerhet, inflation och det framtida ränteläget. Ett lands utrikeshandel och dess ökning av BNP samt centralbankens aktioner har även en stor påverkan på växelkursen.

Utrikeshandeln

När man talar om värdet på ett lands import och export av tjänster och varor så kallas detta för bytesbalans. Det är inte bytesbalansen i sig själv som påverkar växelkursen utan förändringen av bytesbalansens kurs. Om det blir förminskad export så kan detta innebära att valutan blir försvagad i framtiden.

Centralbanksinterventioner

Även centralbanker kan kortsiktigt  påverka en växelkurs. Detta genom att antingen höja räntan eller sänka den, men även genom så kallade interventioner. Helt beroende på om syftet är att antingen stärka eller försvaga valutakursen så kan centralbanken välja att antingen köpa eller sälja en utländsk valuta genom att öka på eller minimera deras valutareserv.

Ett bra exempel är att om Riksbanken vill förstärka den svenska valutan mot den japanska yenen så säljs yen för att köpa SEK.

Politisk osäkerhet

Hur ett lands politiska situation ser ut kommer att påverka dess växlingskurs. Detta beror på att när det är politisk instabilitet i länder så är det svårt att göra en värdering på olika tillgångar i framtiden då det kan ske både förväntade och oväntade händelser i landet, vilket kan leda till att dessa tillgångars värde sjunker eller ökar.

Ekonomisk tillväxt

Ett land som har en väldigt hög tillväxt på sin valuta ser även sin valuta öka. Detta handlar om att utländska aktörer blir betydligt mer intresserade av att investera i ett land om de kan se att landet har en finansiel balans som är positiv. När ett land har ett flöde av kapital som är större än det kapitalet som de har som flödar ut ur landet så ökar även efterfrågan på det landets valuta.

Inflationsdifferenser

På längre sikt så påverkar ett lands valutakurs hur inflationen utvecklas. När det gäller ett land som under en längre tid har haft en hög inflation än andra länder kommer att ha det svårare att sälja sina produkter på utländska marknader då landets varor är betydligt dyrare än andra länders. På en lång sikt så betyder detta en helt ohållbar situation och landets växlingsskurs kommer då att justeras neråt så att varorna och produkterna blir billigare för andra länder.

Fördelar och nackdelar med en svag krona

Det är inte enbart negativt när den svenska kronan blir försvagad, dock är det ingenting att föredra i det längre loppet efter detta innebär en inflationsrisk för hela landet. Dock så ökar exporten när den svenska kronan är försvagad vilket kan motverka en nedgång i konjunkturen vilket man kan se som positivt.

Detta kommer dock att ge mer arbetstillfällen  då efterfrågan på både tjänster och produkter ökar internationellt. Svenska bolag börjar även då att öka sin produktion och kommer då att behöva fler anställda.

Själva landet har även ett högt flöde av turister vilket alltid är positivt och kommer att gynna ett flertals olika marknader. Saker som bokningar inom stugor, campingar, hotell, kiosker och resturanger ökar. Det blir även ett högre antal av besökare på populära turistattraktioner som vattenanläggningar och djurparker under sommarperioden. Detta är bara ett fåtal exempel på hur turismens inverkan kan ha på marknaden.

Man vill dock undvika att ha en allt för stor differenser i en valutakurs eftersom det då blir svårt att göra diverse prisjämförelser internationellt. När det blir svårt att göra prisjämförelser så finns det en risk att marknaden blir försämrad då man hellre handlar med länder som har en mer stabilare ekonomi. 

Det finns många faktorer som påverkar hur valutavärdet ökar och minskar. När det kommer till världsekonomin så är detta ett stort ämne som både är svårt och komplicerat, men vi här hos FaktaFinans.se hoppas att vi har lyckats förklara e absolut viktigaste punkterna på ett enkelt sätt.