Sparkonto är helt enkelt ett bankkonto som en privatperson kan välja att spara pengar. Sparkonton har normalt inga avgifter eller så är dessa väldigt låga. Sparräntan brukar även vara betydligt högre än på ett vanligt bankkonto. Sparkonto är verkligen ett bra alternativ om du vill spara pengar för framtiden.
Att använda sig utav ett sparkonto så betyder det att du kommer ha en snabb tillgång till dina pengar, samtidigt som du får koll på hur mycket pengar du faktist har. Ett sparkonto är en väldigt trygg sparform, som har en låg risk. Du kommer få en bra avkastning på ditt kapital, på grund utav ränta på ränta effekten. Det är oftast helt kostnadsfritt att öppna ett sparkonto.
Att tänka på när du ska välja sparkonto
Innan du beslutar dig för vilket typ av sparkonto som du ska välja, så är det alltid en bra ide att du först kollar över din plan med ditt sparande. Vill du spara till en buffert? eller kanske en kontantinsats inför att köpa en fastighet? eller du kanske vill spara till ett barn eller barnbarn?
Det bästa första steget är att du tänker på exakt vad det är som du vill spara till, och om du vill kunna ha ett konto med helt fria uttag eller inte, eller om du vill binda dina pengar under en längre tid eller inte. Här är ett par saker du ska tänka på innan du öppnar ett sparkonto.
Är banken eller institutet ansluten till insättningsgarantin?
Insättningsgarantin betyder att du kommer få en ersättning utav staten till ett visst belopp, om banken skulle gå i konkurs. Detta betyder att dina pengar alltid är skyddade utav denna garntin, samt att du har rätt till ersättning på ditt kapital upp till 1 050 000 kronor.
Den här garatin kommer att gälla oavsett om ditt sparande är på ett så kallat fasträntekonto eller ett med rörlig ränta. Insättningsgarantin gäller enbart för privatpersoner, företag, omyndiga samt andra juridiska personer som dödbon.
Gränser för hur ofta man får sätta in och ta ut pengar från ett sparkonto?
Hos merparten av olika institut och banker så har du inga gränser på hur ofta du kan sätta in kapital på ditt sparkonto. Dock så finns det hos vissa lite begränsningar. Detta kan handla om antalet uttagsmöjligheter till belopp som inte får överskridas.
Skulle det vara så att du gör ett flertals olika uttag, så kan det komma att tillkomma en extra avgift, antingen i form utav en procent av det belopp som du tar ut, eller så är detta en fast avgift.
Om du istället har ett så kallat fasträntekonto, och ditt kapital är bundet, så kan det bli så att du inte kan göra något uttag innan din bindningstiden löpt ut. Du ska alltid noggrant gå genom alla vilkor innan, du väljer att öppna ett sparkonto.
Olika typer av sparkonton
Innan du beslutar dig för det sparkonto som funkar bäst för dig, så är det en bra ide att du känner till de olika sparkonton som existerar, samt att det finns andra konton. Ett sparkonto är inte exakt samma sak som ett vanligt bankkonto eller ett betalningskonto. Ett bankkonto är vanligtvis ett konto som du kopplar till ett traditionellt bankkort, och där kommer du att kunna sköta alla dina betalningar ifrån.
Till skillnad ifrån ett vanligt sparkonto så är ett bankkonto inte det bästa att spara pengar i, då ett bankkonto ger en låg ränta eller ingen ränta alls på pengarna som sätts in.
Dock när det kommer till sparkonton så finns det två varianter:
Ett sparkonto med bunden ränta
Ett sparkonto med rörlig ränta.
Sparkonto med rörlig sparränta
Det absolut vanligaste sparkontot är ett med en rörlig sparränta. Detta innebär helt enkelt att ditt konto, inte har någon som helst bindningstid, och du kan sätta in och ta ut kapital när du vill, och så ofta som du vill. Ett konto med en rörlig sparränta passar bäst för den som behöver kapital på en kortare sikt, som ett antal månader eller upp till ett år.
När du har ett sparkonto som har en rörlig ränta, så kan din sparränta egentligen förändras när som helst. Det finns dock ett antal olika faktorer som kommer att påverka din ränta på ditt sparkonto. En av de vanligaste faktorerna är helt klart Riksbankens styrränta. Skulle det vara så att Riksbanken väljer att höja sin styrränta, så kommer räntan på ett sparkonto med rörlig ränta även att höjas, samt tvärtom. Sedan blir även sparräntan påverkat utav saker som utvecklingen på räntemarknaderna och konkurrensläget.
Skulle räntan på ett konto att förändras och du har ett sparkonto med en rörlig ränta eller att du planerar på att öppna upp ett nytt sparkonto, så kommer den nya räntan att gälla för alla dina konto från och med dagen då de ändras. Du kommer alltså inte att behöva göra något själv för att du ska få en ny ränta på ditt konto.
Sparkonto med bunden ränta
Om det är så att du inte behöver ha en snabb tillgång till dina pengar, så kan sparkonto med ett bunden sparränta vara det bästa alternativet. Detta kallas även för fasträntekonto. När du har ett sparkonto med en bunden ränta, så kommer du att binda dina pengar på en förutbestämd tid samt en fast ränta. Dessa bindingstider kan komma att variera iffrån 3 månader till 5 år. När du väljer att spara pengar på ett fasträntekonto, så innebär detta att alla dina sparpengar kommer att vara låsta under hela bindningstiden.
Det som är fördelen med att du binder dina sparpengar under en längre period är att du får en högre sparränta. I många fall så kan du ta ut ditt kapital i förtid. Dock ska du känna till att du kommer att behöva betala en kostnad och då blir en del av din ränta utebliven.
Skatt på sparkonto
När du väljer att spara pengar på ett konto med ränta, så kommer du få en avkastning när ditt kapital har satts in. Denna avkastning är den räntan som du får på dina pengar, samt på den avkastningen behöver du betala en skatt på. Om du har en avkastning som är mindre än 100 kronor vart år, så slipper du betala skatt på detta. Det vill säga att du har en skattefri inkomst.
Om du har en avkastning som är större än 100 kronor, så kommer du betala en skatt på 30%. Det är alltid den banken som du har ditt kapital hos, som kommer att skicka in dina uppgifter till Skatteverket, om hur mycket skatt du ska betala, detta heter kontrolluppgifter. Detta är något som sker helt och hållet per automatik, så du behöver aldrig tänka på hur mycket skatt du ska betala.
Hur snabbt går det att föra över pengar från ett konto till ett annat konto?
Merparten av banker som erbjuder sparkonton, är även anslutna till ett system som har gjort det möjligt att föra över pengar flertals gånger om dagen. Om du ska göra en överföring mellan två stycken olika konton på samma bank, så kommer detta oftast att göras utan någon fördröjning. Oavsett om det är en vanligt bankdag eller en helg.
Om du istället ska göra en överföring till ett bankkonto som finns hos en annan bank, så är det bra att du känner till att detta kommer att gå snabbt med, dock aldrig lika snabbt som det går att föra över kapital till ett konto hos samma bank.
Det brukar vara så att alla banker har olika tidpunkter på dagens som deras överföringar görs.
Hur mycket pengar får man ha på ett sparkonto?
Det finns normalt sätt inga som helst gränser på hur mycket pengar som du kan ha i ett sparkonto. Det som är bra att kolla på, är om din ränta kommer att förändras beroende på ditt saldo på ditt sparkonto. Hos vissa sparkonton så kommer du behöva sätta in minst 50 000 kronor för att du ska få en ränta, och hos andra konton så kanske du inte får en ränta om du har för mycket kapital på kontot.
En annan sak som är bra att du tänker på, är att din insättningsgaranti enbart gäller för belopp upp till 1 050 000 kronor per person. Om du har mer pengar än detta på ditt konto, så kommer garantin inte att gälla för delen som överstiger 1 050 000 kronor.
Avgifter som finns på sparkonton?
De avgifterna som du kommer att få betala på olika sparkonton, kommer att variera helt beroende på vilken bank och institut som du har. Det kan alltid vara en bra ide att undvika sparkonton som har höga avgifter, då detta brukar förbruka avkastningen på dina sparade pengar. Ett bra exempel på avgifter som tillkommer är på följande:
- Kostnad för att öppna upp ett sparkonto.
- Årskostnad eller avgift för att du ska kunna använda inloggade tjänster.
- Årskostnad för att du ska kunna göra uttag.
- Kostnad för stående överföringar.
- Kostnader för administrativ hjälp.
- Övertrasseringskostnad.
Fördelar och nackdelar med att spara på ett sparkonto
Det är alltid ett tryggt och smart alternativ för dig att spara pengar på ett sparkonto. Dock så finns det alltid fördelar och nackdelar med att öppna ett sparkonto. Här nedan går vi genom ett antal av dessa:
Födelar
- Du får snabbare tillgång till dina pengar.
- Du kommer att spara mycket kapital med en låg risk, vilket är betydligt billigare än att spara på börsen.
- Du vet alltid hur mycket kapital du har, samt hur stor avkastning i form utav ränta.
- Du har garantier om banken går i konkurs.
Nackdelar
- Du får en lägre avkastning när du har ett sparkonto. Du kan få en högre avkastning om du sparar på börsen istället i värdepapper. Dock så är risken där betydligt större.
- Om du har en större inflation än din ränta på ditt sparkonto, så kan ditt kapital gå ner i värde.