Fakta Finans

Jobba i Spanien

Faktafinans
jobba-i-spanien

När du väljer att jobba i Spanien så kommer du att märka att deras kultur inte är lika stressad som den Svenska. Du kommer att ha större möjlighet att ta det lungt och njuta utav livet när du jobbar i Spanien. Detta är just därför som många väljer att flytta till Spanien. Det är otroligt lätt för dig som en EU-medborgare att kunna bo och jobba i Spanien utan behov av visum eller ett arbetstillstånd.

Det är ganska så enkelt för dig som svensk att kunna börja jobba i Spanien, samt så kommer det att vara lätt för dig att kunna söka jobb på plats. Allt fler bolag, speciellt callcenterjobb i Spanien lägger regelbundet ut nya annonser för den som vill bo och jobba i Spanien. När det kommer till yrke så är det helt klart Telemarketing som är ett av de populäraste yrken på marknaden, där du kommer att hitta mest lediga jobb. Du kommer oftast inte ha några som helst krav på dig när du jobbar i Spanien på ett callcenter, dock så kommer det att underlätta för dig utanför arbetet.

När det kommer till lönerna i Spanien för dig som svensk, så ska du alltid känna till att de är betydligt mycket lägre. Dock så är även levnadskostnaderna betydligt mycket lägre med. Din beskattning kommer även att variera mycket baserat på exakt vilken region samt kommun som du väljer att arbeta i. Dock så kommer detta att landa på cirka 15 – 30% för en standardlön.

Sedan så är en annan populär arbetsmarknad i Spanien, turistmarknaden. Den mängd turister i Spanien som kommer ifrån de nordiska länderna är ganska så stort, och du kommer att ha det som en fördel som svensk. Det finns mängder utav jobb för ungdomar på olika klubbar, hotell, barer och resturanger längst solkusten. Här ligger lönen dock på enbart 600 – 900 euros varje månad.

För dig som ska jobba i Spanien

Om du väljer att jobba i Spanien längre än 3 månader, så kommer du att behöva registrera dig och så att du kan arbeta lagligtså behöver du ansöka om ett spanskt identitetsnummer, Número de Identificación de Extranjeros. Detta kan du vanligtvis få hjälp med hos din arbetsgivare. De kommer även att hjälpa dig att ordna en bank och ditt NIE-nummer, och du kommer alltid att kunna fråga om hjälp via din kollegor. Tänk dock på att det oftast enbart talas spanska hos myndigheterna.

Om du väljer att stanna längre än 6 månader i Spanien så kommer du inte behöva rapportera din flytt ifrån Sverige hos försäkringskassan eller Skatteverket. Om du har planer på att stanna längre i Spanien, så kan det alltid vara en bra ide med att skriva ut sig, till du först har testat på att bo och jobba i Spanien ett antal månader.

Du kommer alltid att behöva skriva in dig i din kommun eller ditt område, detta kallas för Empadronamiento, och Número de Seguridad Social, och detta behöver du för att kunna bo och jobba i Spanien.

Allmän fakta

Man kan säga att merparten av priserna i Spanien är betydligt billigare än i Sverige. Detta gäller mat i butiker samt restauranger, samt olika typer av tjänster och varor. Du ska dock alltid hålla ett öga på din elkonsumtion, när du befinner dig i Spanien, då detta kan bli dyrt.

Idag så bor det cirka 90 000 svenskar i Spanien. Många av dessa har valt att bo och arbeta inom de större storstäderna. Dock har en del även valt att bosätta sig själva på solkusten. Om du söker andra svenskar i Spanien så kan du enklaste göra detta genom att tala med din personliga rekryterare här hos FaktaFinans.se. Så kommer din rekryterare att sätta dig i kontakt med andra svenska i Spanien.

Det är ganska så lätt att ordna ett kontantkort i Spanien, samt så finns det mängder utav olika affärer som ordnar detta. Dock när det kommer till ett abonnemang så kommer du att behöva skriva ett kontrakt för en längre period, samt att du måste ha ett NIE nummer.

Det är ganska så glest järnvägsnät i Spanien, om man skulle jämföra med resterande Europa. Dock så täcker detta större delar av Spaniens fastland. Det finns idag ett flertals järnvägslinjerna, som utgår ifrån Madrid, samt hanteras utav det statliga järnvägsbolaget RENFE. Det finns även ett ganska så heltäckande motorvägsnät, och du hittar många bussbolag, som kör långfärdsbussar, hela sträckan. Det är även värt att nämna att, nattågstrafiken till Italien, Frankrike, Schweiz och Portugal, erbjuder väldigt vackra vyer.

Spanien är helt klart ett av de länder inom Europa, som har det absolut bästa klimatet, året runt. Detta kommer så klart att variera, beroende på vart i Spanien, det är som du bor och jobbar. man kan säga att i norr, så är det mer milt väder, dock lite kallare somrar, och regn på vintern. I mitten av landet, som i Madrid och Alicante, så är det varmt på sommaren och kallt på vintern. Området omkring Costa del Sol samt Kanarieöarna, så skiner solen hela tiden.

jobba-i-spanien

NIE när du ska jobba i Spanien

Du kan faktist ansöka om ett NIE nummer redan ifrån Sverige via en spansk ambassad eller ett svenskt konsulat. Det kommer dock att ta lite mera tid och det kommer att krävas att du har lite framförhållning, innan du väljer att flytta till Spanien. Dock är fördelen att du kan göra allt detta på spanska.

Om det är så att du redan befinner dig i Spanien så kan du istället ansöka om en så kallad Inscripción en el Registro General de Extranjeros, vilket innebär en inskrivning i utlänningsregistret. Du kan antingen ansöka om dett via Oficinas de Extranjería eller hos la Policia Nacional. Dock rekommenderar vi alltid att du först bokat ett möte i förväg. Detta kan du göra på deras hemsida.

När du väl har landat på deras sida, så ska du välja den provins som du befinner dig inom, och sedan klicka på Certificados UE och sen Policia-UE Certificados, sedan på Pasaporte där du skriver in dina uppgifter.

Du behöver helt enkelt sedan bara följa alla instruktioner och boka ett möte. Du ska alltid spara mötesbekräftelsen för att du ska kunna komma in i byggnaden. När du väl är där så kommer du enbart att behöva att ha med ditt pass, samt ett anställningsavtal på spanska , och även kopier av ansökningsblanketterna Ex-15 och 790 ifyllda.

De kan ha kommit in med nya regler gällande detta, så det är alltid en bra ide att du först dubbelkollar, de dokument som kommer att behövas, med din arbetsgivare och kollegor. När du väl anländer så kommer du garanterat att få köa en tid, sedan måste du även fylla ut ett antal blanketter. Sedan kommer du att få ett inbetalningskort, som du ska ta med dig till banken, betala in, och sedan få ett kvitto, för att sedan gå tillbaka till Policia National eller Oficinas de Extranjería. Detta låter sannerligen som många steg, men i vanligaste fall, så kommer din arbetsgivare att boka in ett möte åt dig, samt ge dig instruktioner. Du kommer att ha samma NIE nummer, hela ditt liv, så detta är en process du behöver göra en gång.

Boende

Du kommer att behöva ett boende när du ska jobba i Spanien. Vi rekommenderar att du antingen använder vår utlandsboende tjänst här hos FaktaFinans, eller att du väljer att söka ett boende, när du väl är nere i Spanien.

Anledningen till varför det kan vara en bra ide för dig, att hitta boende i Spanien, när du väl är där nere. Kan vara så att du inte bokar och betalar för ett boende, du inte gillar när du väl är på plats. Vi kan även tipsa om att du även kan välja att bo, på ett hostel eller hotell under din första tid där nere.

Väldigt många som väljer att jobba i Spanien, väljer att börja med att dela lägenhet med andra. Oftast går två eller tre personer ihop, och hyr en större lägenhet eller hus. Det som är fördelarna med denna lösning, är att du då kommer att dela på alla boendekostnader, men även alla räkningarna, som el och vatten. Andra som väljer att jobba i Spanien väljer att hyra ett rum ,i ett delat boende.

Då kommer du enbart behöva betala för ditt rum, samt priserna för dina räkningar, ingå i din hyra. En annan bra sak med att dela ett boende när du ska jobba i Spanien, är att du kommer lära känna människor bättre och knyta bättre kontakter.

Priser

De hyrorna som du kommer att betala, varierar på området vart du kommer att bo, samt jobba i Spanien. I större städer som Madrid och Barcelona, så är det just nu en bostadsbrist samt högre hyror, om man jämför med svenska hyror. Dock om du letar efter ett boende lite utanför centrum, så kommer du att märka att priserna går ner.

Som nämnt ovan, så väljer många att dela på en lägenhet eller ett hus i Spanien. Då det oftast är lättare att hitta ett rum, istället för en hel lägenhet. I resterande delar av Spanien, så kommer hyrorna för ex en etta att ligga på runt 500 – 700 euros varje månad.

För att hitta en bra lägenhet eller ett hus i Spanien, så rekommenderar vi att du talar med din rekryterar här hos FaktaFInans, då vi har samarbete med ett flertals fastighetsbolag i Spanien, vilket kommer att ge dig betydligt bättre fördelar, när du ska flytta till Spanien.

Du ska dock alltid tänka på, att oavsett om du väljer att hyra ett rum, lägenhet eller ett hus, så kommer din hyresvärd att begära en deposit, när du ska bo och jobba i Spanien. Denna deposit kommer att ligga på cirka en månadskostnad. Självklart så kommer du att få tillbaka dessa pengar, så fort du väljer att flytta ut ifrån denna lägenhet. Du måste dock självklart, lämna fastigheten i exakt samma skick, som när du flyttade in.

Sjukvård och försäkring

Innan du väljer att flytta ifrån Sverige, och börja jobba i Spanien, så är det alltid en bra ide, att du först ordnar ett European Health Insurance Card ifrån Försäkringskassan. Detta är så att du kan få helt kostnadsfri sjukvård i Spanien, innan du ens har registrerat dig. Om du har ett jobb i Spanien, och du betalar skatt. Då kommer du helt per automatik, ha rätt till även den offentliga sjukvården i Spanien. Du måste dock även registrera dig hos Seguridad Social, om du vill kunna ta del utav detta.

Detta kommer du att behöva för att senare kunna skriva in dig hos Centro de Salud, helt enkelt spanska vårdcentralen, och därmed få ditt spanska sjukvårdskort. Varje kommun i Spanien kommer att ha sitt egna sjukvårdskort, med en annan färg och utseende.

Du kommer då att vara inskriven i det, så kallade Centro de Salud, inom det område där du bor. Du behöver helt enkelt bara gå ditt, och göra din ansökan. När du sedan har fått ditt sjukvårdskort, så behöver du bara gå ditt igen, så blir du tilldelad en läkare.

Número de Seguridad Social, behöver du sedan bara ansöka om hos det närmaste Tesoreria General de la Seguridad Social, TGSS. Du behöver ha med dig ditt anställningskontrakt och pass, på spanska. Detta kommer att vara nödvändigt för dig för att få jobb i Spanien. Dock är detta något som din arbetsgivare kommer att hjälpa dig med.

Empadronamiento är även nödvändigt, för att du ska kunna skriva in dig hos ditt närmaste Centro de Salud. Detta gör att du blir registrerad inom din kommun och stad. Du kan alltid be din hyresvärd om du kan skriva in dig själv där. Eller så kan du fråga din mäklare som hjälpt dig förmedla din lägenhet i Spanien. Alla de som bor i Spanien, måste skriva in sig. Detta är helt enkelt folkbokföring, fast i Spanien. 

Historia

jobba-i-spanienDet kan alltid vara skoj att känna till lite mer om ett lands historia, innan du väljer att flytta ditt. När du ska jobba i Spanien, så är det alltid en bra ide att, läsa på om dess historia. Spanien blev ett enat land ganska så sent. Det var inte först än i 1515, som landet fick sina nuvarande gränser. Detta har lett till en ökad hängivenhet inom regionen, och sedan till landet.

Spanien är uppbyggd på 17 st autonoma regioner och två autonoma städer, vilket innebär att de har ett självbestämmanderätt inom ett flertals områden.

Även konsekvenserna efter det spanska inbördeskriget 1936-1939 samt dess konsekvenser, har präglat Spanien till denna dag. Under kriget så var det cirka en halv miljon spanjorer som dog i kriget, och lika många blev avrättade eller svalt till döds under de sista åren. Francos tid, var en svår period för Spanien. Den varade tills han avled in 1975. Under denna period så blev över 2 miljoner människor fängslade för att de ansågs vara regimkritiska.

Det var i 1976 som det blev en folkomröstning gällande de politiska reformerna i Spanien. Detta ledde fram till både fria och allmänna val i 1977, samt en ny demokratisk författning i 1978. Under Francos tid, så hade kvinnor inte egentligen några som helst rättigheter, och alla andra språk än Spanska var helt förbjudet. Detta har lett till att Spaniens uppdelning påverkats mer.

Språk

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.