Fintech är namnet för Financial Technology. Namnet används för att kunna beskriva några av de nyaste innovationerna inom IT branchen och finansvärlden, som tillsammans skapar nya varor och tjänster. Ett bolag inom fintech löser helt enkelt ett behov inom finansbranschen.
Underlättar för användaren
Fintech är innovationer som verkligen har skapat effektiva och smidiga tjänster inom olika nischer som försäkring, bank, finansiering, investering och betalning. Detta inkluderar även olika tjänster och säkerhetssystem som användaren kan inte direkt märker av, men som är ett måste för att det ska fungera på rätt sätt.
Dessa fintech tjänster underlätter verkligen för privatpersoner, speciellt när det kommer till deras hantering av deras privatekonomi. Detta gäller oavsett om det handlar om att de ska ha en bra översikt över sina utgifter, byta sitt försäkringsbolag, elbolag eller om de ska betala in en faktura till ett dropshipping bolag.
En bra fintech produkt som verkligen har hjälpt evolutionen för fintech bolag, är tjänsten BankID. Med hjälp utav BankID så kan du nu identifiera dig blixsnabbt direkt via din mobiltelefon, sedan kan även privatpersoner alltid själva välja vilken information som ska bli interagerat ifrån försäkringsbolag och banker.
Även med det europeiska betalningsdirektivet (PSD2) , så har även möjligheterna för fintech bolag och konsumenter ökat. Detta betyder helt enkelt att bankerna inte längre innehar ett monopol på betalningstjänster.
Fintech utmanar den traditionella banksektorn
Nu när det finns ett sådant stort utbud av diverse tjänster som kan hjälpa en konsument, att både låna pengar, spara pengar samt investera pengar, så är det inte längre lika självklart att man ska ha alla sina finansiella tjänster hos en och samma bank. En sådan fintech lösning är de så kallade neo banker. Det vanligaste är att de traditionella banktjänsterna är både dyrare samt har mindre användarvänlighet, än de tjänster som finns inom fintech nischen.
Allt fler konsumenter väljer oftast i första hand att använda sig av webbaserade tjänster eller appar, som vanligtvis uppfyller deras behov. Tack vare dessa tjänster så kan konsumenter ha en direkt kontakt med försäkringsbolag, banker, aktiemäklare osv. Detta istället för att behöva söka upp en bank för rådgivning eller för att öppna bankkonto. Dessa fintech tjänster gör det helt enkelt mer bekvämt och enklare för konsumenter i deras vardagliga liv oavsett sektor.
Stort i Sverige
Just nu finns det ett otroligt stort intresse för fintech bolag och innovationer, och detta ökar dagligen. Om man kollar på siffror ifrån Accenture, så visar detta att investeringar i fintech branschen har ökat ifrån 930 miljoner dollar under 2008 till ungefär 12 miljarder under 2015. Denna ökning var speciellt stark i Sverige, då vi har många företag inom just denna nischen
Sedan gjorde Atomics sin egna undersökning omkring olika fintech startups, och det visade sig att Sverige är störst med fintech startups per capita. Just på grund utav att Sverige är så storta inom fintech, så har Stockholm oftast kallats ”Europas näst största fintech hub”. Detta beror på att vi har några av de största fintech bolagen där som iZettle,Trustly,Billhop och Klarna.
Riskerna med fintech
En större del av fintech tjänsterna som idag existerar, vänder sig emot privatpersoner som interagerar med bolag inom finanssektorn. Som användare så uppger du dina personuppgifter och loggar sedan in med BnakID för att kunna verifiera dig. Efter detta så kan tjänsten hämta ut information om person i fråga direkt ifrån banken. Dock är det denna spridning av information och betalningsmöjligheterna som har fått kritik på senare tid.
Både de amerikanska finansdepartementen och Riksbanken har nämnt det att problem kan uppstå vid tillsyn. En risk med detta är att det kan bli lite svårare att upptäcka olaglig verksamhet om man skickar pengar ifrån de traditionella bankerna.
Du ska alltid vara uppmärksam som en konsument på både fördelar och nackdelar med de olika betalningslösningarna som existerar. Ett exempel på detta är att allt fler e butiker erbjuder exempelvis betalningar med swish. Detta räknas faktist som en kontantbetalning och man har aldrig någon leveranssäkerhet ifrån banken. Om istället din betalning skulle ske med kort, och din vara inte levereras så kan dock banken betala tillbaka dina pengar via en så kallad chargeback.
Företag inom fintech
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.