Börsen idag är den marknadsplats där säljare och köpare kan mötas på en och samma handelsplats. På denna marknadsplats kan egentligen vad som helst handlas på en börs. Dock är det vanligaste som handlas på börsen idag aktier och fonder.
Vi kommer i denna artikel kolla betydligt mycket närmare på börsen idag. När lanserades de första börserna? och hur har deras utveckling skapat de otroligt stora börserna som vi idag kan se? Vi kommer även att kolla på hur du kan handla på börsen idag samtidigt som vi går genom börsens roll när det kommer till politik samt miljön.
Börsintroduktioner på börsen idag
En investerare som ska tillföra riskkapital kollar alltid på de framtidsutsikter som ett företag har. Detta görs för att säkerhetsställa att bolaget har potential för tillväxt samt om de kan få en ökad avkastning på sitt investerade kapital.
När detta företag sedan blir börsnoterad och alla aktier blir sålda så får företaget ett rejält stort tillskott i sin bolags kassa och då kan de göra alla de satsningar som de har sökt efter.
Det ska dock aldrig glömmas att nu har bolaget en större andel aktieägare som de även måste ta hänsyn till när de gör sina beslut. En aktie är som sagt en röst vid en bolagsstämma, detta innebär att alla aktieägare har en viss makt att påverka vilken riktning som företaget kommer att ha i framtiden.
Sedan så kan även aktieägarna förvänta sig en avkastning på sina investeringar via en så kallad aktieutdelning vart år.
Den egna aktiekursens påverkan
En annan stor faktor som är helt avgörande för ett bolag som är noterat på börsen idag är dess egna aktiekurs. Genom att ett bolag noterar sina aktier dagen börs så ges det tillgång till vem som helst att kunna köpa andelar i ett företag, även de konkurrenter och om företaget sedan inte lever upp till de olika förväntningar som marknaden har så kommer dess aktiekurs att sjunka.
Det är väldigt vanligt att ledningen för ett börsnoterat företag även äger aktier i de diverse företag som de är aktiva i. Det vanligaste är att de existerar ett väldigt lukrativt bonusprogram med optioner samt aktier som motiverar ledningen att se till att det existerar en stigande aktiekurs.
Med en stigande aktiekurs är det positivt för bolaget då de kan göra fler och större investeringar samt använda sina egna aktier som en typ av säkerhet. På så viss blir aktierna i bolaget sin egna valuta.
Vilka bolag på börsen idag påverkas mest av den egna aktiekursen?
Man kan säga att när det kommer till börsen idag, desto större börsbolag, desto mindre påverkan kommer den egna aktiekursen att ha på företagets verksamhet. Om man exempelvis kollar på ett stort bolag som Google, så spelar det ingen roll vilken omsättning bolaget har samt vad den egna aktiekursen faktiskt visar.
Den moderna börsen idag – Robothandel
Alla vi har nog sett de klassiska bilderna ifrån börsgolvet på Wall Street? Där börsmäklare står med en telefon klämd i handen samtidigt om de skriver på kollegeblock och viftar med papper i luften skrikande. Så här ser det dock inte ut på börsen idag.
Den största andelen affärer på börsen idag sker inte med hjälp utav människor utan det är istället datorer som hanterar detta. Detta kallas för robot handel.
Hur kom vi dit vi är på börsen idag?
Det är inte så komplicerat att tänka sig hur allt faktiskt började. Det var redan i början av 70-talet och tidigare 80-tal som börsen började bli digitaliserad. Till en början så var syftet att effektivisera verksamheten och att se till att den största delen av affärer som genomförs görs så snabbt som möjligt.
Med digitaliseringen så maximera även detta affärerna på börsen idag då datorer är både snabbare och i många fall smartare än människor, speciellt nu med Ais introduktion på valutamarknaderna.
Traders och handlare på börsen började så småning om skapa sina egna algoritmer för att tillåta datorer att både sälja och köpa aktier helt och hållet per automatik, detta kallas för algotrading. Det fungerar så att handlaren skapar vissa kriterier samt signaler som köper och säljer utifrån de regler som gjorts av handlaren. Detta innebär att alla affärer sker blixtsnabbt.
Detta blev en otrolig fördel för datorer jämfört med mänskliga handlare. Inte kort därefter så utvecklades HFT trading som vi idag kan se på börsen idag. Detta innebär att du helt enkelt kommer att tjäna pengar på att var betydligt snabbare än dina konkurrenter.
Robothandel som missleder aktiekurser på börsen idag
På börsen idag så sker det mängder utav affärer på ordrar uppåt miljontals dollar varje dag. Detta sker med hjälp utav datorer som har det som syfte att påverka de olika aktiekurserna i en viss riktning innan en affär hinner avslutas. Dock skedde det en konstig händelse i augusti 2011 på börsen i Stockholm, hela börsen föll snabbt och kraftigt och utan någon som helst uppenbar anledning
I USA så skedde det en liknande händelse men då med ett större ras. Denna händelse går under namnet Flash Crash. Det var exakt klockan 2:32 PM den 6:e Maj 2010 som alla stora index på den amerikanska börsen föll kraftigt. På mindre än 36 minuter så hade Down Jones fallit med 9%. Detta är ett ganska så osannolikt fall på en sådan kort tid.
Enligt den utredning som följde efter Flash Crashen så visade det sig att robot handel var anledningen. Hela 5 år senare så blev en daytrader i USA dömd på hela 22 punkter för att ha manipulerat valutakursen genom att innan kraschen modifierat en order på S&P-futures 19.000 gånger på en väldigt kort period. Detta ledde till att det skapades en obalans på marknaden som fick roboten att spåra ut helt.
Fejkad orderläggning på börsen idag
Fejkad orderläggning finns på börsen idag och med största sannolikhet så kommer det alltid att existera på bören. Man kan aldrig med säkerhet avgöra vad som faktiskt är en fejk orderläggning och vad som är en ärlig order. En av de största fejk orders som har lagts på bören gjordes av en tysk vid namn Paul Rotter under 90-talet.
Han la på den tiden mängder av större ordrar på bland annat Eurex obligationsmarknad och efter enbart ett par sekunder så återkalla han dessa. Det som skedde då var att handlare blev förvirrade och agerade utifrån den automatiska handelssystemet.
Privatsparare på börsen idag
Under 80 och 90-talet så var det betydligt svårare att handla på börsen än det är på börsen idag. Man var bland annat tvungen att använda sig utav en aktiemäklare för att kunna handla på börsen. Detta gjorde det betydligt mycket svårare att gå genom med sina affärer och samtidigt deklarera varje affär.
På 00-talet dock så började de första nät-mäklare att dyka upp, vilket underlättade avsevärt för hur vi nu kan handla på en börs idag. Detta har gjort att allt fler privat investerare väljer att handla på börsen idag istället för att tillåta en bank att ta hand om ens pengar. I Sverige har vi stora nätmäklare som Nordnet och Avanza.
Annat än aktier på börsen idag
I takt med att allt fler och fler privatpersoner har valt att testa på trading på börsen så har detta även ökat det utbud av finansiella instrument som existerar på marknaden.
Idag erbjuds det mängder av olika instrument för privatpersoner som vill testa på instrument med en hävstångseffekt, fonder och aktier.
Just nu tävlar även storbankerna om att kunna erbjuda de mest lukrativa samt unika produkterna till privatsparare.
Världens första börs i Amsterdam
Om vi går tillbaka i historien och försöker hitta den allra första börsen så är det i Holland i 1602 som vi hittar denna. På den tiden så var Holland en väldigt stor militärmakt och hade sin egna flotta. Det fanns mängder av olika expeditioner som seglade ifrån Holland runt hela världen för att både handla och erövra.
Det som sedan skapade den första börsen var när de olika köpmännen ifrån Amsterdam fick tillåtelse att börja köpa andelar i dessa äventyrs expeditioner. Att lansera och utföra en expedition är både kostsamt och omfattar en stor risk. Så genom att tillåta investerare att köpa andelar i dessa expeditioner så vart det betydligt mycket enklare att få ihop det kapital som behövdes.
Detta blev otroligt populärt bland köpmännen i Amsterdam. Detta lede till att det uppstod en efterfrågan bland köpmännen att kunna sälja sina investeringar redan innan expeditionen avslutats då det aldrig var riktigt säkert på vilken utdelning det skulle ge dem. 1602 var året som det Holländska Ostindiska Kompaniet börsen i Amsterdam blev lanserat.
Denna handel tog snabbt fart och alla som var aktiva var nöjda och glada. Dock så tog det inte för lång tid innan denna börs upplevde sin allra första börskrasch. Denna börskrasch har varit otroligt omtalade i många historia böcker och är ett bevis på vad som kan ske när det enbart är spekulationer som driver priserna på en tillgång. Om man tittar på de olika börskrascher i genom tiderna så kan man snabbt se hur lika de alla är när det kommer dess uppbyggnad samt funktion
I år 1630 så var det ett så kallat tulpanmani som inträffa i Holland. Bakgrunden här är att tulpaner var otroligt populärt i Holland men det var inte innan man började handla med lökar som tulpaner blev så populära. Då tillgången var så gott som helt obegränsad så påverkade inte efterfrågan på dessa priset så mycket. De investerare som handlade tulpaner på den dagens börs började fundera på hur de kunde tjäna pengar på den ökande efterfrågan på tulpaner.
De kom då fram till att den bästa lösningen var att strypa tillgången på lökar. Detta resulterade i att efterfrågan steg. Dock när odlarna började inse vad handlarna sysslade med så började de istället att sälja sina lökar på egen hand. Detta resulterade i att priserna steg igen och ryktet spred sig snabbt i landet på vilken guld investering tulpanlöken var.
Fler börser och mer handel
Börsen i Holland var helt klart startskottet. Det tog ett långt tag innan efterfrågan på handelsplatser verkligen började ta fart. Dock i samband med producerande bolag och industrialismen så ökade efterfrågan på kapital bland bolag. Allt fler börser lanserades för att kunna skapa mer kapital till bolagen.
Börsen i Sverige
År 1863 så lanserades Stockholms fondbörd. Denna Stockholmsbörs hade helt och hållet ensamrätt på all handel med värdepapper som aktier men dock inte optioner. Det var inte innan i 1984 som Olof Stenhammar valde att starta upp Optionsmäklarna som även gick under namnet OM.
Det som var så unikt med Optionsmäklarna var att det helt och hållet saknades ett börsgolv där man vanligtvist tillåter all handel att ske. De var istället bland de första pionjärerna när det kom till digitaliseringen av börsen idag. All handel på börsmarknaden skedde digitalt och var en av de största anledningarna till varför OM blev så stort och framgångsrikt.
En intressant sak att nämna är att Olof Stenhammar själv inte ansåg att digital handel på börsen idag var nyckel till deras framgång i början, utan detta kom helt och hållet som en överraskning för honom. Dock i år 1992 så blev börsmonopolet upplöst och OM och Stockholms fondbörs blev då istället rivaler. OM valde att köpa flera andelar i Stockholms Fondbörs och lyckades faktist till slut helt och hållet ta över verksamheten för cirka 1,5 miljarder kronor.
Då blev istället namnet OMX Stockholmsbörsen. Detta kan vi se då vi känner igen många av de namnen på börsen idag sakta växa fram. X:et står för exchange och detta är någonting som många börser har i sitt namn för att göra det tydligt att det är valutaomvandling som man även sysslar med. Sedan i år 2008 så blev OMX en del utav NASDAQ OMX Group.
Hur fungerar den moderna börsen idag?
Namnet börs eller aktiebörs är skyddat utav Finansinspektionen och det är enbart bolag som innehar ett tillstånd ifrån dem som får bedriva börsverksamhet. Dessa bolag är vanligtvist finansinstitut och banker. En valutabörs ska inte förväxlas med det som kallas aktielistor som Aktietorget eller First North. Detta är bolag som enbart listar de olika aktier och aldrig själv erbjuder någon handel.
Orderdjup och spread – vad är det?
Då börsen idag är en helt och hållet fri marknadsplatsdär du som säljare kan sälja av ditt innehav till ditt valda pris samtidigt som köpare kan köpa ditt innehav till ett valfritt pris. Detta innebär att det kommer att finnas aktier tillgängliga till ett viss pris samtidigt som det finns ett visst antal köpordrar till ett visst pris.
Det som vi oftast ser på börsen idag är hur köpare och säljare väljer att lägga sig själva på olika nivåer. Detta kallas för orderdjup. Själva order kommer ifrån det engelska order order book, vilket beskriver vad ordet omfattar perfekt.
Man kan alltså helt enkelt sammanfatta orderdjup som orderbok. Orderdjupet säger ganka så mycket om hur starka köpare och säljare är. Det är när en säljares begärda pris matchar en köpares beviljade köppris som det sker en affär på det antalet aktier som den köparen vill köpa och säljaren vill sälja.
Det som är skillnaden mellan det lägsta priset en säljare vill sälja för jämfört med det högsta priset en köpare vill köpa för kallas för spread. Det är helt enkelt den avgift som man får betala om man köper en tillgång och direkt efter säljer den. Om din spread är stor så är chansen att du får till en affär betydligt mindre.
Volym – En viktig faktor på börsen idag
När man talar om volymen så är det antalet aktier som kommer att handlas under en handelsdag till exempel. Volymen är otroligt viktig när det kommer till att titta på börsen idag, då det visar hur aktivt en viss aktie handlas.
Om det är en låg volym så innebär detta att den senaste aktiekursen avslutades inte med samma tyngd som en aktiekurs som gick genom med handel större volymer.
Börsen idag och dess roll för bolag
Börsen idag spelar en otroligt stor roll för bolagen. Merparten av bolagen på börsen är aktiebolag som har ägare som aktieägare. Vad detta innebär är att kapitalet är begränsat. Det som är vanligast är att bolag växer och tar in flera anställda och därmed skapar en större omsättning.
Dock är det inte alla bolag som som lyckas komma till börsen, utan det är enbart en mindre andel som lyckas med detta.
Vissa företag har sitter dock i valet och kvalet när det kommer till om de ska fortsätta på sin utstakade väg eller om de väljer att de ska tillföra nytt kapital via exempelvis en nyemission. Detta är när börsen idag få en avgörande roll för dessa företag.
Genom att ett företag blir börsnoterat så kan de emittera aktier på exempelvis Stockholmsbörsen. Då kommer det att skapas ett prospekt där investerare kan se värderingen och göra sin egna åsikt om den stämmer överens med det aktuella aktiepris.
Börsen idag och politiken
Politik och ekonomi har länge haft ett nära samband. Men hur fungerar det med börsen idag? Och hur påverkar egentligen börsen idag politiken. Det är ganska så vanligt att många övertolkar politikens inflytande över de olika aktiekurserna samt börsens rörelser.
Om man ska kolla på det på ett krasst sätt så är det på långsikt ett stort samband mellan vad som sker inom ett företag och vad som händer med dess aktiekurs. Det är då alltså inte själva politiken som påverkar, dock brukar aktiekurser svaja när det är valår.
Det många inte tänker på är att börsen idag är en helt fri marknad och det innebär att det är otroligt lite politiker kan göra för att påverka dagens börs. Dock kan politik påverka enstaka bolag. Då det kan komma upp reformer som kan påverka en branch positivt eller negativt.
Räntans påverkan på börsen idag?
Vi har nu konstaterat att politiken har en väldigt liten påverkan på börsen idag, iallafall när vi kollar på en längre sikt. Men hur fungerar det då med räntan? Här kan vi tydligen se ett samband, även då det inte är så stort. Idag så har vi ett ränteläge med en så kallad negativ ränta.
När det är en låg ränta så innebär detta att hushållen betalr en lägre ränta och då kan låna mer pengar, vilket i sin tur kommer att leda till en ökad konsumtion. När hushållen väljer att konsumera mer så kommer detta även att öka börsbolagens omsättning.
Det är först när börskurserna ökar som det blir billigare för bolagen att själva kunna investera, detta kommer förhoppningsvis även leda till att det blir en högre avkastning. En större avkastning kommer att leda till att det blir högre aktiekurser.
Det finns på samma sätt ett liknande samband när räntan ökar. Om vi har en hög ränta så vill spararna oftast placera sina pengar i räntepapper. Dock blir efterfrågan betydligt mycket mindre samtidigt som priserna faller. Dock ska man aldrig överdriv räntans påverkan på börsen idag men ränteförändringar omfattar en kortsiktigt påverkan på börsen och prisfluktationerna påverkas.