Affärsängel

Faktafinans
affärsängel

En affärsängel eller en ängelinvesterare är en person som har valt att investera sitt egna kapital i nystartade bolag eller befintliga bolag. Dessa affärsänglar är vanligtvis framgångsrika entreprenörer som inte bara erbjuder ett ekonomiskt stöd utan även expertis när det kommer till kontakt nätverk och erfarenhet.

En affärsängel har en avgörande roll bland startups ,speciellt när det kommer till det tidigaste skedet där vanliga finansieringskällor som riskkapitalsbolag och banker oftast inte vill investera i startups.

Hur hittar man affärsänglar?

Utvärdera ditt behov av en affärsängel

Innan du startar med att söka efter en affärsängel så är det otroligt viktigt att du först och främst förstår dig på vad du ska förvänta dig att få ut ur ditt partnerskap. Här nedan har vi samlat ett par frågor som du borde ställa dig själv:

  • Exakt hur mycket kapital kommer du att behöva?
  • Vad söker du i en affärs ängel när det kommer till erfarenhet och expertis?
  • Vilken fas är ditt bolag i just nu?
  • Vilka utmaningar känner du att en affärsängel kan hjälpa dig med?

Metoder att hitta affärsänglar

Nätverk och rekommendationer

Ett av de absolut bästa sätt som du kan hitta affärsänglar på är genom personliga rekommendationer eller nätverk. Du kan delta i events eller konferenser som är relaterade till ditt affärsområde, var inte rädd för att kontakta kollegor eller andra branschkontakter som du kanske har för att bli introducerad till potentiella investerare.

Affärsängel-nätverk och plattformar

Det finns idag mängder av olika plattformar och nätverk som är skapta för att koppla samman startups och affärsänglar. Några av de absolut största och populäraste idag är:

  • Gust: Detta är en global plattform som för samman investerare med startups, detta inkluderar affärsänglar.
  • Angellist: Detta är en plattform som hjälper nya bolag att hitta finansiering samt anställa talanger. De sitter på ett brett nätverk av affärsänglar.
  • Swedish Business Angel Network: Detta är ett nätverk som sammanför affärsänglar inom Sverige med andra entreprenörer som söker rådgivning och kapital.

Inkubatorer och acceleratorer

Allt fler inkubatorer och acceleratorer har valt att ingå ett partnerskap med affärsänglar och de hjälper till med att facilitera introduktioner med affärsänglar. Deras program erbjuder ofta utbildningar och resurser som är värdefulla för startups

Online-forskningsverktyg

Idag hittar du mängder av information och resurser för potentiella affärsänglar online. Du kan använda dig utan Linkedln för att söka dig fram och hitta affärsänglar som tidigare har investerat i liknande bolag som ditt egna eller iallfall inom samma bransch. Du har även plattformar som Crunchbase och Angellist som kan ge dig stora insikter gällande investerare och deras tidigare lyckade investeringar.

Förbereda din pitch

Skapa en övertygande affärsplan

Det första som du kommer att behöva göra är att skapa dig själv en grundlig och avgörande affärsplan där du presenterar ditt bolag och verksamhet för potentiella affärsänglar. Det som din affärsplan ska inkludera är följande:

  • En detaljerad och tydlig beskrivning av din tjänst eller produkt.
  • Din målgrupp och en marknadsanalys.
  • En konkurrensanalys.
  • Dina intäksströmmar och din affärsmodell.
  • Dina finansieringsbehov och dina finansiella prognoser.
  • En stark team profil.

Utveckla en stark pitch

Bara med din pitch så är det möjligt för dig att fånga intresset hos en potentiell affärsängel. Här nedan så har du ett par tips på hur du kan skapa dig själv en stark pitch:

  • Kort och tydlig: Din pitch ska alltid vara kort och sammanhängande. Denna pitch ska vanligtvis inte vara längre än 10-15 minuter.
  • Fokusera på problemet och ge en lösning: Förklara vilket problem din tjänst eller produkt kan lösa och varför detta är viktigt.
  • Marknadspotential: Vilken potential finns det på finns det på marknaden för din produkt.
  • Trovärdigt team: Du ska alltid gå genom dina teammedlemmar erfarenhet och kompetens.
  • Finansiella utsikter: Ge en äkta bild av hur bolagets finansiella potential ser ut samt hur ni kommer att använda er investering.

Bygga relationer med affärsänglar

Att kunna hitta en affärsängel är bara början. Vad som är viktigt är att du bygger en produktiv och stark relation för en långsiktig plan och framgång.

Transparens och kommunikation

Det är viktigt att du har en ärlig och en öppen kommunikation med din affärsängel. Ge din affärsängel regelbundna uppdateringar samt rapporter om ditt bolags framsteg, finansiella status och utmaningar.Detta kommer att bistå med att bygga upp ett bra och starkt förtroende mellan dig och din affärsängel.

Involvera din affärsängel

Det är viktigt att du väljer att involvera din affärsängel i ditt bolag, så se alltid till att involvera dem i viktiga beslut och dina strategiska samtal. Detta kommer även att säkerhetsställa att deras intressen är i kant med bolagets mål.

Hantera förväntningar

Det är alltid viktigt att du gör det klart redan från början vilka förväntningar ni har samt er affärsängel. Ta ett samtal och tala om era investeringsmål samt de tidshorisonter ni har för att undvika eventuella missförstånd.

Skillnad mellan affärsänglar och riskkapitalister

affärsängelDet är otroligt viktigt att man skiljer på en affärsängel och en riskkapitalist. Ett riskkapitalbolag arbetar med att investera kapital som du själva förvaltar åt sina investerare samtidigt som affärsänglar enbart investerar sitt egna kapital.

En riskkapitalist väljer att fokusera på bolag som har stor potential att snabbt öka på sin verksamhet och generera en stor avkastning, medans en affärsängel är mer fokuserad på att ta risker i startups i ett tidigt skede.

Historia och bakgrund

Namnet affärsängel kommer ifrån Broadway så tidigt som 1900-talet då förmögna individer investerade i olika teaterproduktioner för att kunna täcka eventuella produktionskostnader. Namnet har sedan blivit mer anpassat utifrån affärsvärlden och beskriver hur en investerare kan ge stöd åt en entreprenörer i deras dagliga verksamhet.

Varför är affärsänglar viktiga?

Finansiellt stöd

Det mest uppenbara rollen som en affärsängel tar är att förse nystartade bolag med extra kapital. Detta är pengar som ett bolag verkligen behöver i ett tidigt skede, speciellt då andra finansieringsalternativ kommer att vara icke existerande eller begränsade.

Mentorering och rådgivning

Utöver extra kapital så ser även affärsänglar till att ge mentorering och rådgivning. De flesta affärsänglar har många års erfarenhet inom finansvärlden och kan hjälpa startups med ett undvika de vanligaste fallgroparna samtidigt som startups får hjälp med att utveckla nya affärsstrategier och lära sig navigera affärslandskapet.

Nätverkskontakter

En affärsängel har ett brett kontaktnätverk som är helt ovärdeligt för nya bolag. Med hjälp av detta nätverk kan ett startup hitta nya kunder, samarbetspartners och leverantörer. Även andra investerare kan återfinnas i detta affärsnätverk. Att få tillgång till dessa kontakter kommer att hjälpa ett nystartat bolag att växa snabbt.

Sammanfattning

Det kan vara en avgörande faktor för framgången av ditt bolag att du hittar en bra affärsängel. Det är inte bara kapital som en affärsängel erbjuder dig utan även en expertis, nätverkskontakter och mentoring.

Genom att du verkligen gör en utvärdering av dina behov, använder rätt metoder för att hitta din affärsängel samt bygger upp en bra och stark pitch samtidigt som du försöker bygga starka relationer så kommer du att maximera dina möjligheter att få finansiering och den support som du behöver.

Checklista för att hitta en affärsängel

  1. Var införstod med dina behov: Gör alltid klart varför du kommer att behöva en affärsängel och det du vill ha ut av ditt samarbete.
  2. Nätverka: Försök medverka i diverse konferenser och events för att hitta rekommendationer.
  3. Använd dig utav plattformar: Registrera dig hos diverse affärsängelsnätverk och plattformar.
  4. Kontakta Acceleratorer och intubationer: Kontakta dessa institut och dra nytta av deras nätverk.
  5. Gör en stark affärsplan samt pitch: Det är viktigt att du skapar en bra presentation och tydliggör vad ditt företagsplan är och hur allt ska implementeras.