Aktier

Faktafinans
aktier

Aktier kan man enklast förklara som en ägarandel i ett bolag, helt enkelt en kapitalinsats som bolagsägare ger ut för att kunna finansiera sitt bolag. När du är en aktieägare i ett bolag så är du även en delägare i detta bolag och har då rätten att delta med i bolagsstämman samt ta del utav företagets resultat och tillgångar. Du kan dock enbart köpa aktier i bolag som är aktiebolag samt är noterade på börsen idag eller någon annan handelsplattform.

Hur fungerar aktiemarknaden?

Du kan beskriva aktiemarknaden eller börsen som den även heter som en auktion för diverse värdepapper, mestadels aktier:

  • All aktiehandel sker online och du kan köpa och sälja aktier helt elektroniskt.
  • För att ett bolag ska kunna erbjuda aktier på den öppna marknaden så måste bolaget vara ett börsnoterat aktiebolag annars skulle försäljnngen ske utanför aktiemarknaden.
  • En säljare lägger ut en aktie och sedan lägger en köpare ett bud och när bägge parter är överens om ett bra pris så kommer affären att ske. När det är en hög efterfrågan på en aktie så kommer priset på aktiehandeln att öka.
  • Olika faktorer som påverkar priset på aktier är bland annat finansiella rapporter, politik och styrränta.

En annan metod som ett aktiebolag kan välja att ge ut och sälja nya aktier är genom en så kallad nyemission. Här kan syftet vara att finansiera en investering, expansion eller helt enkelt lösa ett likviditetsproblem som bolaget har.

Välja aktier och fonder

Som nybörjare till aktier så kan det vara väldigt svårt att hitta vilka aktier eller fonder som du ska välja att investera i. Det vanligaste är att du får några tips av familj eller vänner, eller att du kanske läser något online. Vi rekommenderar att du försöker undvika aktier och fonder som du blir rekommenderar på vägen. I det flesta fall ger dessa tips inga bra utdelningar eller förmåner. Så risken är här stor att du kommer att förlora ditt investerade kapital.

Det vi rekommenderar att du gör är att du söker efter stabila och bra bolag som du vill investera ditt kapital inom på längre sikt. Om du känner att du inte har den tiden som krävs eller behövs för att veta om vissa aktier är bra eller dåliga på längre sikt är att du istället investerar i aktiefonder, indexfonder eller investmentbolag.

Genom att du väljer att investera genom investmentbolag eller aktiefonder så tillåter du skickliga förvaltare att ta hand om ditt kapital istället för att du själv ska göra detta. Dessa förvaltare kommer då att återivestera ditt kapital i olika aktier samt hålla kolla på dina investeringar.

Köpa och handla med aktier & fonder

Att kunna köpa aktier idag är väldigt enkelt. Du skapar dig själv först ett konto hos en av våra listade aktiemäklare och väljer sedan att göra en insättning.

För att du ska kunna börja köpa aktier så väljer du att lägga en så kallad köporder. Där ska du enbart fylla i hur mycket aktier det är som du vill ha samt till vilket pris per aktie.

För att du sedan ska kunna köpa några aktier så kommer det att behövas att någon vill sälja aktier till dig med det pris som bjudits.

Om du väljer att ha lite is i magen så kan du sätta en lågt pris och hoppas på att det priset kommer att sjunka ner till det priset som du önskar. Dock är detta inget du ska syssa med om du hellre vill investera långsiktigt i större typer av företag.

Det är även enklare för dig att handla med fonder. Där behöver du enbart lägga in en order om du vill sätta in pengar i en fonder. Du bestämmer alltid själv exakt hur mycket det är som du vill investera.

Vilket konto ska jag handla aktier i?

aktierDu kan alltid snabbt och enkelt komma igång med ditt privatsparande genom att öppna ett så kallat investeringssparkonto (ISK) eller via en CFD mäklare som tillåter dig att handla på prisrörelserna på en viss aktie.

När du väljer att handla med ett ISK så slipper du att betala någon vinstskatt och kommer därför inte att behöva deklarera dina vinster eller förluster i din aktiehandel. Du betalar istället en årlig schablonskatt på dina aktier.

Preferensaktier

Preferensaktier är till skillnad från grundaktier har en så kallad företrädesrätt och kan snarliknas en blandning av obligationer och aktier. När det kommer till preferensaktier så är det regelbundna utdelningar som gäller som är fastställda redan på förhand och oftast kan liknas räntan för en obligation.

När ett aktiebolag sedan väljer att köpa tillbaka en preferensaktie så har aktieägarna sedan rätten till en så kallad inlösenkurs som på förhand redan är bestämd. Detta innebär med andra ord att ägaren har rätten till en del utav bolagets vinster innan stamaktiernas ägare kan få sin avkastning..

Vanlig aktiedepå (VP-konto)

En vanlig aktiedepå så kommer du enbart att betala skatt när du väljer att sälja dina aktier med vinst. Du kommer då att betala 30% av vinsten i skatt. Du kommer även kunna “kvitta” dina vinster emot din skatt.

I en vanlig aktiedepå så behöver du alltid deklarera din försäljning av fonder och aktier vart år. Du kommer aldrig att behöva betala några avgifter när du har en aktiedepå. Du kommer enbart att betala en avgift i from utav courtage varenda gång som du köper och säljer aktier.

Kapitalförsäkring (KF) och investeringssparkonto (ISK)

När det kommer till ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring så har du ingen vinstskatt. Du kommer istället att betala en schablonskatt på ditt konto för hela en gång vart år. Om du enbart har 100 000 svenska kronor på ditt konto så betalar du enbart skatt en gång per år.

Din skatt kommer alltid att vara densamma oavsett om du går i vinst eller om du går i förlust på dina investeringar. Du slipper även deklarera med ett ISK konto eller en kapitalförsäkring. Du har inte heller några avgifter på KF eller ISK konton, utan du betalar enbart en avgift varje gång som du väljer att köpa och sälja dina aktier.

Vilken typ av konto man bör välja?

Om du har en årlig ränta som är större än 1,25% så är ett investeringssparkonto eller en KF rätt för dig. Detta blir betydligt billigare än en vanllig aktiedepå så länge som din avkastning är högre än 1,25%.

Vi tycker att en KP eller ett ISK är betydligt bättre. Vi tycker att man ska utgå ifrån att man kommer att få en högre avkastning än 1,25% på alla sina investeringar.

Två bra svenska nätmäklare för aktiehandel

Idag så finns det två stora svenska aktörer som verkligen sticker ut på marknaden när det kommer till att vara nätmäklare. Dessa erbjuder tre olika typer av kontotyper och priserna för fond och aktie handel är exakt densamma oavsett vilken konto typ du väljer.

Avanza.se

Nordnet.se

Både Nordnet och Avanza erbjuder sina nyregistrerade kunder ett kostnadsfritt courtage. Courtage är namnet på avgiften som en nätmäklare samt banker tar ut när du väljer att sälja eller köpa aktier. Så när du har gratis courtage så innebär detta att du kan handla aktier helt utan avgift.

Om du vill kunna köpa aktier helt utan att behöva betala någon som helst courtage eller avgift så kommer du behöva hålla ditt konto saldo på ett kapital under 50 000 kronor och under 80 000 kronor hos Nordnet. Det som är det lilla knepet som vi rekommenderar är att du borde öppna ett konto hos bägge nätmäklare. Då kommer du att kunna handla utan courtage för totalt 130 000 kronor om du delar upp ditt kapital mellan Avanza och Nordnet.

Om du skulle gå över dessa gränser så kommer du vara tvungen att betala courtage när du säljer och köper aktier. Dock är courtage avgiften väldigt låg hos dessa aktörer så du kommer troligen inte att märka av något om du köper aktier mycket.

När du väljer att investera i fonder så slipper du tur nog att betala något för courtage. Du kommer istället att betala en årlig kostnad till fonden, detta ligger vanligtvist på 0–3% av de belopp som du investerat vart år.

Luta dig tillbaka och se pengarna växa

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.