Det kan verkligen vara en stor fördel för dig att byta elbolag. Elbolagen har oftat dyra priser som varierar. Du har dock alltid möjligheten att kunna spara pengar på att byta elbolag, till ett som erbjuder dig lägre och bättre kostnader. Här hos Fakta Finans så hjälper vi att hitta marknadens billigaste elbolag.
Jämför elpriser & El leverantörer
Innan du väljer en elleverantör så är det viktigt att du alltid först gör en jämförelse av de olika elpriserna, samt de olika elbolagen, som existerar på marknaden. För att du ska kunna göra en bra jämförelse mellan elbolagen, så är det verkligen viktigt att du gör din egna personliga kalkyl på hur mycket el du förbrukar. Detta kan alltid göras på Energimarknadsinspektionens Elpriskoll.
Du börjar med att bland annat fylla ut uppgifter om vilken typ av bostad, det är som du har, samt om du har ett rörligt eller ett fast elpris. Du kan även begränsa din sökning, så att det enbart visar miljöavtal. Du kan även läsa mer på alla de olika elleverantörernas hemsidor, och när du hittar aktörer som är lämpliga, så är det bara att du kontaktar dem via e-post eller telefon, och sedan begär ut ett nytt elavtalsförslag.
Det är enkelt att byta elbolag
Det finns dom som undviker att byta elbolag då de tror att detta är en jobbig och svår process. Man tänker att man först måste säga upp sitt nuvarande elbolag på papper och signera och skicka in. Dock är sanningen den att det inte är svårt att byta elbolag. Det är faktiskt väldigt enkelt och detta kan göras direkt över internet.
Så går det till att byta elbolag
För att kunna byta elbolag och teckna upp ett nytt avtal för billigare elabonnemang, kan du göra enklast och snabbast direkt över internet. Här nedan går vi genom de enkla stegen du behöver göra för att byta elavtal.
- Kolla först och främst upp om ditt nuvarande elavtal har någon bindningstid, detta kan din nuvarande leverantör enklast svara på.
- Kolla över exakt vem det är som står som kund på ditt nuvarande elavtal. Det ska alltid vara samma person på elnätet som det är på elbolaget.
- Gör din jämförelse på elavtalen och välj den som passar dig bäst.
- Besluta dig för om du vill ha ett rörligt eller ett fast elpris på det nya avtalet.
- Klicka dig sedan vidare till elbolaget som du har valt och fyll ut deras formulär.
Kolla uppsägningstiden innan du byter elavtal
Om det är så att du skulle vilja säga upp din nuvarande elleverantör innan din bindningstid har löpt ut, så kan detta göras emot en så kallad lösenavgift.
Detta är helt enkelt den avgift som ditt elbolag kommer att ta ut, för att täcka de uteblivna inkomsterna samt andra utgifter när du bryter ditt avtal. Det är ganska så vanligt att elbolagen i sina villkor även exakt preciserar hur deras lösenavgift ska räknas ut.
Sedan är det viktigt för dig att du är medveten om att det finns många elbolag som förlängs helt per automatik. I regel brukar man säga efter ett år. Just därför är det viktigt att du säger upp ditt elavtal i förväg.
Vi brukar generellt säga att det inte är att rekommendera att du väljer att byta ditt elavtal innan din uppsägningstid har löpt ut. Även då du kommer att kunna hitta ett helt nytt elavtal till ett lägre pris. Detta då den kostnad som elbolaget kommer att ta ut oftast är högre än den summa du sparar.
Jämför elavtal för både fast och rörligt elpris
Innan du gör ditt val när det kommer till det elbolag som du ska välja, så ska du alltid först läsa genom alla de olika villkoren. Det vanligaste är att det erbjuds rörliga elavtal, fast elavtal och så kallade mix avtal samt fasta avtal. Det är dock svårt att ge ut ett generellt råd om vad som faktiskt är bäst. I slutet handlar det helt enkelt om den risk som du kan tänka dig att ta.
Det vi brukar säga är att om du har bra koll på din egna ekonomi, så är verkligen ett fast elavtal en bra ide. Du kommer helt enkelt då att få samma pris för hela året, och du vet alltid i förtid vad din elräkning kommer att hamna på. Den enda nackdelen med ett fast elpris är att det ibland kan bli betydligt dyrare än ett rörligt elpris.
Om du har ett rörligt elpris, så kommer du att betala ett elpris som utgår ifrån marknaden, samt elpriset som finns på elbörsen, detta kallas för spotpriser på el. Om du inte är speciellt känslig för de olika variationerna i storleken på själva elräkningen, så kan vi rekommendera dig att du väljer ett rörligt elpris istället. Du kan alltid hos oss på Fakta Finans läsa om hur du hittar det absolut billigaste elbolaget här.
Det är alltid en bra ide att du känner till att själva elpriset brukar stiga under vinterhalvåret, detta i takt med en mer ökad förbrukning.
Att tänka på när du jämför elavtal
Om det är så att du idag betalar ett så kallat tillsvidarepris, så kommer du att ha en uppsägningstid på en månad. Detta innebär att du väldigt snabbt kan byta elbolag.
Om du väljer att byta elbolag och skriva ett nytt elavtal, så är det vanligt att du får ett extra bra erbjudande. Helt enkelt ett billigare alternativ än det så kallade tillsvidarepriset, som oftast gäller första året. Du ska dock tänka på att du kommer att binda dig för en längre tid, vilket innebär att elpriset hos elbolaget kan gå upp efter ditt första år.
Elprishöjningar
Om det är så att ett elbolag väljer att höja sina elpriser, så behöver de meddela alla sina klienter inom minst 15 dagar, innan de ska höja sina elpriser. Detta gäller även för ändringar i nätavgifter.
Även rörliga elavtal kan ha bindningstid
Du ska alltid komma ihåg att rörliga elavtal även har en bindningstid. Det är alltid den rörliga delen som du kommer att betala, och aldrig det själva avtalet med elbolaget. Därför ska du alltid tänka på att noggrant läsa på, innan du väljer att teckna ditt elavtal- Du ska även alltid kolla på hur lång bindningstiden är. Detta så att du inte låser upp dig själv för alltid.
Grön el genom att byta elavtal
Utöver de ekonomiska fördelarna med att byta elbolag, så finns det även andra fördelar och anledningar till att byta elbolag. Genom att du väljer at byta ditt elavtal och byta elbolag, till någon som levererar el uthämtat ifrån förnyelsebar energi, så ser du till att vi har ett er hållbart samhälle, som minimerar påverkan på klimatet.