Distansjobb

Faktafinans
distansjobb

Distansjobb har blivit väldigt populärt under de senaste åren, speciellt under och efter corona pandemin. De bolag som har en distansarbetesstrategi brukar aldrig eller iallfall sällan kräva av sina medarbetare, att de ska komma in och arbeta ifrån en central arbetsplats, som ett kontor.

Så länge du har tillgång till en dator eller internetuppkoppling, så kan du jobba hemifrån med ett distansjobb. Du kan även om du har tillgång till en så kallad hotspot, arbeta exakt ifrån vart du vill.

Distansjobb detsamma som att arbeta hemifrån?

distansjobbNej inte precis, om det är så att din chef säger till dig att du kan arbeta hemifrån, så kommer du troligen att behöva komma in till det centrala kontoret, ett antal gånger i veckan. Det kan dock vara så, beroende på vad din chef säger, att du arbetar hemifrån större delen av veckan, och enbart kommer in på kontoret 1-2 dagar.

Vad är distansteam?

Bolag med ett distansteam har oftast en större grupp anställda som arbetar med distansjobb hemifrån. Detta innebär helt enkelt att alla är distansarbetare och kommer att rapportera till sin arbetsgivare hemifrån. Alternativt att de sitter på olika satellitkontor, runt om i landet eller i världen. Populära tjänster för detta är telefonförsäljare och mötesbokare bland annat.

Detta är ett koncept som länge har varit använd av bland annat resepublikationer och Internationella nyhetspublikationer. Ett exempel här är en utrikeskorrespondenter som skapar artiklar och reportage, och sedan skickar in dessa till deras redaktör. Nu under senare år så har det vart allt fler bolag som har sett nyttan med detta upplägg.

När ett företag väljer att ha denna verksamhetsstruktur, så är det otroligt viktigt att alla distansarbetare är inne på samma linje. Det är absolut inte enkelt för en projektledare att kunna leda distansjobbare  som sitter i olika tidszoner. Här kan man använda sig utav ett flertls olika digitala lösningar som Zoom och dropbox, för att kunna förenkla processen.

distansjobb

Distanspersonal sparar pengar

Enligt undersökningar så anser cirka en tredjedel av arbetare att möjligheten med jobb på distans, är betydligt mer värdefullt, än att få en betald semester, företagsbil, månadslön eller till och med privat sjukvård. Som arbetsgivare kan man verkligen sänka alla sina fasta kostnader avsevärt, då man slipper dyra lokaler och kontor.

Vilka jobb rör sig mot distansjobb?

Idag är det bolag i alla olika slag som har valt att gå över till distansjobb, detta gäller även i branscher som man kanske först inte kunnat tänka sig som:

  • Tillverkningsindustrin: Det har vart en ökning på cirka 1622% av antalet distansjobb inom denna branch.
  • Sjukvården: Det har hittils vart en ökning på 640% av antalet distansjobb.
  • It branchen: Här har det vart cirka en ökning på 60% jämfört med tidigare år.

Nu är frågan om denna trend med distansjobb hemifrån kommer att fortsätta?  Detta kan egentligen ingen svara på. Dock så tror vi starkt på att det kommer att fortsätta här under de kommande åren. Detta för att allt fler arbetare, gillar friheten med att kunna jobba på distans, samtidigt som mer arbetsgivare har fått upp ögonen för alla fördelarna, som att de sparar pengar.

Dropbox byggdes för distansarbete

När hela världen stängdes ner under corona pandemin, så hade vi verkligen en utmaning framför oss. Frågor som, hur ska man få tillgång till olika saker om man inte kommer in på kontoret? Tur nog så hade man tillgång till tjänster som Dropbox. Där kunde chefen ladda upp alla nödvändiga datafiler direkt, och det vart enkelt när man jobba på distans, att få tillgång till dessa.

Dock finns det mer nytta med Dropbox än att bara ladda upp enstaka filer. Du kan med hjälp av tjänsten även ha en digital arbetsyta. Det innebär att du kan koppla upp dig gentemot dina kollegor samt olika verktyg, för att kunna få ditt arbete gjort.

Fördelarna med distansarbete

Det finns mängder av fördelar med distansjobb. Om det exempelvis är så att du behöver pendla fram och tillbaka till och från jobbet, så kommer du att slippa detta med ett distansjobb. Som distansarbetare så kommer du att ha en betydligt bättre balans mellan fritid och arbete. Detta kommer att kunna skapa dig en bättre balans och mer flexibelt schema. Samtidigt som du kommer att ha större frihet att bestämma vart och när du ska arbeta.

Men är distansarbete bra för ens affärer? Det man har kommit fram till är att om den som har ett distansjobb, har en bra projektledare, så är de betydligt mer produktiva,samt betydligt gladare, än kontorspesonal. Samtidigt så innebär distansjobb, att det blir betydligt färre medarbetare på ett kontor. Detta betyder att arbetsgivaren kommer att behöva mindre arbetsyta. Eller i vissa fall inget kontor alls.

Distansjobbare älskar friheten

Idag är det över 43% av personer som har ett distansjobb hemifrån och säger att de är betydligt lyckligare att jobba på distans. Även 40% av distansarbetare säger att de lyckats skapa en bättre balans mellan fritid och arbete tack vare sitt distansjobb.

Även två tredje delar av chefer säger att deras personal har uppvisat en betydligt bättre arbetsmoral, sedan de gått över till ett distansteam. Sedan när man tillfrågade distansteamet om de sparat tid på att pendla, så sade 60%, att de absolut hade gjort detta.

Distanspersonal är lyckligare och friskare

Detta är ganska så logiskt. Arbetare som har jobb på distans, brukar oftast även vara betydligt gladare, än dem som måste sitta inne på ett kontor. Detta då distans jobb tillåter arbetare att kunna sitta i bekväma soffar och relaxa, lite när de själva vill. Detta är en av anledningarna till varför lediga jobb på distans, verkligen har ökat så mycket under senare år.

Utifrån olika studier så har det även visat sig att kunna jobba online hemifrån har lett till ökad produktivitet, samt längre anställning. De som väljer att jobba online hemifrån har även betydligt färre distraktioner att hantera, speciellt när de slipper pendla och slösa en massa tid, på att ta sig till arbetet.

Distanspersonal stannar kvar längre

Skulle det vara så att du idag är en arbetsgivare, som går i tankarna att kanske få in din personal på kontoret, så ska du tänka på följande: idag ser 60% av arbetskraften, alla fördelar med att jobba på distans, som en postiv och helt avgörande del, för om de ska tacka ja till ett helttids arbete.

Sedan kan även möjligheterna med att ha jobb på distans, minimera personalomsättningen, speciellt för de som har mindre barn och mycket att stå i så att säga.

6 jobb på distans som betalar bäst

Som nämnt ovan så är det flera fördelar med att jobba på distans, både för arbetsgivare och för en anställd. En av de största fördelarna med att jobba på distans, är helt klart friheten, samt en ökad motivation. Sedan är det även ett bra ekonomiskt alternativ när man väljer att jobba online hemifrån.

Ibland så tror många att ett extrajobb på distans, innebär att man kommer att sitta med en lägre lön, detta stämmer inte alls. Det finns idag mängder av jobb på distans som betalar väldigt bra. Så länge du har kunskapen och erfarenheten så kan du tjäna bra med pengar på distansjobb.

Här nedan så kommer vi att ge dig 10 rekommendationer på arbeten som du kan utföra hemifrån, alla som ger bra lön:

1.Webbutvecklare/webbdesigner

Då allt fler bolag väljer att flytta delar av sin verksamhet online, så är det inga konstigheter att efterfrågan på webbdesigners och webbutvecklare har ökat. Som webbutvecklare och webbdesigner, så sysslar du med att skapa hemsidor, samt hjälpa företag med sina hemsidor online. Du kan antingen välja att arbeta som anställd hos en byrå, alternativt att du arbetar som en frilansare eller IT konsult.

Lönen för en webbdesigner låg på i 2019, på cirka 40 000 kronor varje månad. Du kommer dock att behöva räkna på att din lön, kommer att variera, beroende på vart du arbetar. Samt så har din personliga erfarenhet betydelse.

2. Teknik informatör

Teknikinformatörer sysslar med att förmedla användarvänlig och pedagogisk information gällande teknik. Som teknik informatör kommer du att kunna arbeta som teknisk informatör, teknisk skribent eller som teknik journalist.

Om vi kollar på hur utvecklingen verkligen går framåt, så kan man vara säker på att teknik informatörer alltid kommer att behövas. Detta gäller speciellt när det gäller större bolag. Så om du har ett intresse av teknik, och vill jobba på distans, så kan detta vara ett yrke för dig.

Lönen som teknik informatör ligger på cirka 35 000 kronor varje månad.

3. Programmerare

Som programmerare så kommer du att jobba på distans med att skriva koder. Detta är det som får datorsystem att fungera som det ska. Skillnaden på en webbdesigner och en programmerare, är att en webbdesigner sysslar med utsidan och en programmerare sysslar med insidan.

Som programmerare så lär du dig olika programmeringsspråk, och desto mer du kan, desto enklare kommer det att bli att hitta bra distansjobb. Detta är ett yrke som har otroligt stor efterfrågan, och denna bransch kommer absolut att öka i popularitet i framtiden.

Som programmerare så kan du tjäna mellan 30 000 – 45 000 kronor varje månad.

4. Headhunter

Som headhunter, eller rekryterare som det även heter, så kommer du att hjälpa företag och myndigheter att hitta, samt rekrytera jobbsökande. Du kommer helt enkelt att arbeta med att hitta rätt personal till olika tjänster, baserat på deras kunskap och erfarenhet.

Just därför är det viktigt att du är social och utåtriktad för att arbeta som rekryterare. Idag är rekryterare väldigt stort, speciellt inom Sverige där allt fler vill jobba utomlands. Lönen som du kan ha som rekryterare, kommer att variera men du kan tjäna upp till 40 000 kronor varje månad, beroende på hur bra du är. Om du har intresse för rekrytering så rekommenderar vi att du kontaktar oss här hos FaktaFinans.se då vi även arbetar med rekrytering online.

5. Psykolog

Nu för tiden så har även psykolog yrken blivit ett yrke som du kan jobba med på distans. Ett exempel är att du kan ha din mottagning hemma, och ta emot dina klienter, via Zoom samtal.

Beroende på hur legitimerad du är, så kommer även din lön att variera, om du har en lång erfarenhet inom yrket, så kan du tjäna uppåt 50 000 kronor varje månad.

6. Marknadsansvarig

Som marknadschef eller marknadsansvarig, så kommer du vara den som har ansvar för att hantera analyser, marknadsföring samt uppföljning, samtidigt som du kommer att hantera större delen av kommunikation med klienter.

Dessa uppgifter kommer du senare att delegera till andra anställda, men det är alltid du i slutändan som är den som är ansvarig.

Detta är ett arbete som kommer att kräva en hel del ansvar så att säga. Om detta är något du är bra på, så kan du ha en lön på 40 000 kronor varje månad.