Handelsbolag

Faktafinans
starta-handelsbolag

Handelsbolag är verkligen för dom som vill ingå i ett grupp och bygga bolag tillsammans. Varje ägare i ett handelsbolag kommer att vara personligt ansvarig för ett bolags ekonomi. Ett handelsbolag är helt enkelt ett betydligt friare alternativ om man jämför med att starta aktiebolag, då lagen alltid består utav ett par riktlinjer, just därför är det alltid rekommenderat att skriva ett så kallat kompanjons avtal.

Vad är ett handelsbolag?

Ett handelbolag startas och ägs alltid av minst två personer. Ett handelsbolag är sin egna juridiska person. Det finns aldrig något krav på ett startkapital när du väljer att starta handelsbolag, detta innebär att för dig som vill starta handelsbolag så är det inte speciellt höga krav.

Till skillnad med att när du startar handelsbolag jämfört med ett handelsbolag är att i ett handelsbolag är du och de andra aktieägarna alla ansvariga för bolagets finansiella åtaganden. Detta innebär att om det skulle uppstå skulder eller problem så är det inte bolaget som betalar utan du själv. Att det är et solidariskt ansvar för varje ägare inom ett handelsbolag innebär att alla ägarna är ansvarig för bolagets skulder.

Du ska även när du väljer att starta handelsbolag ansöka om en F-skatt sedel och sedan registrera dig själv för moms. Företaget ska sedan inte betala någon skatt på vinsten i handelsbolaget, utan detta gör istället var ägare för sig på sin vinst.

Kommanditbolag – en variant på handelsbolag

För att du bättre ska kunna styra över den så kallade ekonomiska risken där var delägare kommer att vara personligt ansvarig samt solidariskt ansvarig för ett bolags skulder så kan du istället välja att starta kommanditbolag. Detta är en annan variant till ett helt vanligt handelsbolag. I ett kommanditbolag så kan dock alla bli ägare begränsa sitt ansvar förutom en person.

Alla bolagsmän i ett kommanditbolag som innehar ett begränsat ansvar kommer att kallas för kommanditdelägare, och har i vanligt fall ingen rätt till att kunna rösta eller bestämma över hur ett bolag ska kontrolleras eller styras. De bolagsmän som har ett så kallat obegränsat ansvar kommer att kallas för komplementärer.

Den största skillnaden mellan ett kommanditbolag och ett handelsbolag är helt enkelt hur ansvaret för bolagets ekonomi kommer att fördelas bland ägarna.

Fördelar med att starta handelsbolag

✅ Det är enkelt att starta handelsbolag.

✅ Du behöver inget kapital för att starta ett handelsbolag.

✅ Du har låga sociala avgifter i ett handelsbolag.

✅ När du startar ett handelsbolag så är detta styrt utav handelsbolagslagen, som består av ett visst antal riktlinjer.

✅Du kommer inte behöva någon årsredovisning eller ens en revisor. Dock kommer du att behöva löpande bokföring och bokslut.

Nackdelar med att starta handelsbolag

Den så kallade ekonomiska risken för en delägare i ett handelsbolag kommer att vara betydligt större än med ett aktiebolag. Alla ägare inom ett handelsbolag kommer att ha obegränsat med ekonomiskt ansvar för alla handelsbolagets funktioner samt förpliktelser. Om den som har valt att starta ett handelsbolag inte kan betala av en skuld, så kommer de så kallade fodringsägare att kräva iallafall en delägare ska betala. Delägaren kommer sedan kunna kräva en så kallad solidatisk betalning av de andra ägarna i bolaget.

Om du någonsin går in som en bolagsman i ett nuvarande handelsbolag så kan du komma att bli retroaktivt personligt ansvarig för alla skulder inom ett bolag. En delägare får helt juridiskt sätt aldrig lämna ett handelsbolag utan andras godkännande. Resultatet i ett handelsbolag ska sedan alltid ske i delägarnas privata deklarationer.

Bolagets namn kommer som standard alltid vara beskyddad inom samma kommun som det är registrerat. Du kan sedan välja att betala extra pengar för att skydda det inom flera kommuner.

Starta handelsbolag – steg för steg

Är du snart i uppstarten till att starta ditt handelsbolag? Då kommer vi här nedan att gå genom processen för dig – från start till slut.

Steg 1: Du behöver ha två st delägare

När man startar ett handelsbolag så kommer det att krävas minst två delägare i bolaget. Detta kan både vara företag eller privatpersoner.

Steg 2: Skapa ett kompanjonavtal

Här kan vi rekommendera att du tar hjälp utav en jurist och skriver ett så kallat kompanjonsavtal med alla som är delägare i bolaget. Här ska ni bestämma hur arbetsfördelningen ska se ut, samt hur både överskott och underskott ska hantera, samt försäkringar, och hur det kommer att se ut när nya delägare kommer in. Försök även göra en planering på vad som sker när det uppstår sjukdom. Detta avtal är aldrig tvång, och kommer inte att behövas skickas in någonstans.

Steg 3: Använd e-tjänsten för att starta företag på verksamt.se

Du kan besöka hemsidan för Verksamt, där du har en digital tjänst för att kunna starta ett handelsbolag. Du kan även registrera dig själv som arbetsgivare samt eventuellt för moms.

  • Skydda ditt bolagsnamn.

Du kan i samma e-tjänst även välja att skydda ditt bolagsnamn i mer än ett län för enbart 1000 kronor. Om du vill kunna skydda ditt namn i flera län så kommer det att kosta dig en extra kostnad.

Steg 4: Invänta ditt registreringsbevis

Efter att din handläggningstid har passerats, så kommer ditt handelsbolag att få ett registreringsbevis utfärdats, samt ett organisationsnummer. När du startar ett handelsbolag, så är detta sin egna juridiska person, som kan ingå i sina egna avtal, anställa personal samt äga sina egna saker.

Steg 5: Anmäl verklig huvudman

Du måste anmäla en så kallad verklig huvudan till bolagsverket inom 4 veckor. Du behöver enbart skicka in alla dina kontaktuppgifter, samt meddela vem den verkliga huvudmannen är i bolaget. Detta innebär vem det är som har kontroll över handelsbolaget. Den som är den verkliga huvudmannen, kommer att vara den eller de som kontrollerar bolaget.

Steg 6: Teckna företagsförsäkring

Att välja att teckna en företagsförsäkring är absolut en bra ide, och du vill kunna undvika stora och ovälkomna kostnader. Du kan välja att teckan en försäkring för eventuella skador som du möjligtvist kanske har orsakat andra, stölder eller avbrott i din verksamhet.

Klar! Sista steget är att skaffa ett program för din ekonomi

När du påbörjat din affärsverksamhet så kommer du även vara tvungen att följa bokföringslagen. Idag att hitta ett bra ekonomiprogram online, kommer inte att vara svårt. Genom att du använder dig utav ett ekonomiprogram, så kommer det både bli enkelt och skoj för dig att hantera ditt företagsadministration.