Aktiebolag

Faktafinans
aktiebolag

starta-aktiebolagStarta aktiebolag betyder mycket för många nya företagare då det är en ny start i deras arbetsliv. Du som vill starta aktiebolag har en stor potential att lyckas med detta om du hanterar och sköter ditt bolag på korrekt sätt. Det finns idag mängder av fallgropar som du ska vara försiktig med när du väljer att starta och driva ett aktiebolag. Vi kommer att ge dig massvis med information och tips på vad som kan vara bra för dig att veta om du verkligen vill starta aktiebolag eller om du precis har startat ett aktiebolag.

Vad är ett aktiebolag?

Ett aktiebolag är en bolagsform där det står en eller ett flertals personer som delägare. Ett AB är sin egna ekonomiska och juridiska enhet. Till motsats ifrån ett enskilt bolag där du kommer att stå som personligt ansvarig för alla bolagets skulder och åtaganden, så kommer inte ansvaret ligga på dig som ägare eller delägare av ett aktiebolag i Sverige.

Detta kommer istället att stå på bolaget som si egna juridiska person. Med andra bolagsformer som handelsbolag, kommanditbolag och ekonomisk förening så är dessa även sina egna juridiska personer, precis som med landsting, kommuner och staten.

Detta är en av de största fördelar med att starta aktiebolag för dig som ägare, du kan aldrig förlora mer än det kapital som du valt att gå in med, det vill säga ditt aktiekapital. Om ditt bolag skulle gå i en förlust så kommer detta aldrig att påverka dig själv personligen som privatperson. Självklart så finns det undantag till denna regel. Detta kallas för ansvarsgenombrott vilket innebär att en domstol har då avgjort att en styrelseledamot inom bolaget ska stå som ansvarig för bolagets skulder även då det är sin egna juridiska person.

Det är otroligt populärt att starta aktiebolag tack vare alla de förmånliga regler när det kommer till beskattning samt att du har större möjlighet att expandera din verksamhet. Allt fler företagare vill starta aktiebolag snabbare än någonsin för via ett så kallat lagerbolag online.

Fördelar med att starta aktiebolag

✅ När du startar ett aktiebolag så är detta sin egna juridiska person. Du har helt enkelt inga privata förpliktelser.

✅ Du kan ta ut en lön ifrån bolaget.

✅ Du har enklare att anställa personal.

✅ Du kan aldrig förlora mer kapital än det du har investerat.

✅ Du får en lågbeskattad utdelning.

✅ Du har tillgång till friskvårdsbidrag.

Nackdelar med att starta aktiebolag

⚠️ Du kommer behöva göra en del administrativt arbete när du väljer att starta aktiebolag.

⚠️ Det kan ta lite tid att komma igång med att starta aktiebolag då det kan ta lite tid hos Skatteverket.

⚠️ Med ett AB så kan du inte låna ut pengar till ägare i bolaget.

Ekonomiska överväganden

Nu efter att du har startat ditt aktiebolag så kommer du att ha en enorm frihet att kunna bestämma över det kapital som du vill ta ut ifrån ditt bolag för att sedan återinvestera i din verksamhet. Det ett par saker som du kan välja att göra beroende på hur bra det faktiskt går i ditt bolag samt vad du värdesätter i ditt liv.

Lön

Efter att du har startat ett aktiebolag så är det helt och hållet upp till dig hur mycket pengar som du ska ta ut i lön. Du måste inte bestämma hela din framtida lön direkt, utan detta belopp kan variera från månad till månad eller från år till år. Det är många företagare som väljer att ta ut en lägre månadslön för att i slutet utav året ta en större utdelning beroende på bolagets ekonomiska läge.

Utdelning

En aktieutdelning innebär att det finns en stor möjlighet och chans för aktieägarna att ta ut pengar beroende på om det finns ett överskott av kapital vid bokslutet. Om du är en ensam aktieägare så kommer allt kapital att hamna i din egna ficka. Din aktieutdelning kommer att falla in under inkomst av kapital och sedan bli beskattat lägre än om du hade tagit ut denna summa som lön.

Periodiseringsfond

En annan bra ide som du borde överväga om ditt aktiebolag har gått med en vinst är en så kallad periodiseringsfond. På detta sätt så kommer ditt placerade kapital att undvika skatt men är dock låsta i denna fond

Om det skulle vara så att nästkommande år skulle gå sämre för dig så kan du alltid ta ut ditt kapital och på så sätt kunna kvitta ett förlustår emot ett vinstår.

Räkenskapsår

När man talar om ett räkenskapsår så är detta den perioden då ett bolags årsbok eller kanske årsredovisning ska inkludera. Denna period sträcker sig på tolv månader och brukar börja från den 1 januari och sträcker sig fram till den 31 december.

 

Att tänka på inför företagsstarten

Om du nu har tagit beslutet att starta aktiebolag så finns det ett antal saker som kan vara bra att tänka på innan du kommer igång:

Långsiktighet

Du ska i åtanke att nära du väljer att starta aktiebolag så är detta inget som kan göras på en natt. Detta är ett långsiktigt projekt som kommer ta både tid och energi, speciellt under den första perioden. Det är sedan inte alla som lyckas med sin bolagsplan, just nu är det var tredje nystartat aktiebolag som går i konkurs under de första åren som de är aktiva.

Finansiera företaget

Under dina första månader efter att du har startat ett aktiebolag är troligen inte den perioden som du kommer att tjäna in mest pengar i ditt bolag. Det är många delar av ditt bolag som måste planeras in samt utrustning och material som måste införskaffas. Det finns ibland en risk att dina kostnader kommer vara betydligt högre än dina intäkter. Det bästa är att lägga ut en plan på hur det ska gå runt för dig ekonomisk under din första tid. Vissa väljer att lägga ut privata pengar medans andra väljer att ta banklån.

Skapa en affärsplan

Om du ska kunna lyckas med din affärsidé så är det en bra ide att du har gjort en bra affärsplan för ditt bolag. En affärsplan kan du se som ditt bolags skelett, där du har markerat ner alla de tankar och planer som du har för ditt bolag på svart och vitt.

Hur startar man ett aktiebolag?

Det kan känna väldigt tungt att starta aktiebolag. Det är ett flertals olika detaljer som du kanske inte är så bekant med innan så måste hamna på plats innan du kan starta ett aktiebolag. För att förenkla för dig med att komma igång med att starta AB i Sverige så har skapat en guide åt dig här nedan:

1. Stiftelseurkund

För att kunna starta aktiebolag så behöver du börja med att upprätta en så kallade stiftelseurkund. Du som är den som startar aktiebolag är då stiftare och själva dokumentet stiftelseurkund är ett dokument som används som ett bevis att du har valt att starta ett aktiebolag.

Detta ska skickas in i samband med att du registrerar ditt bolag hos Verksamt.se och det ska innehålla uppgifter om aktieägare, styrelsen samt aktie fördelning samt värde per aktie. Du ska även ha med ditt namnförslag i detta stiftelseurkunds bevis.

2. Startkapital

Allt fler undrar hur mycket det egentligen kostar att starta aktiebolag. Rent teknisk sätt så är det ingen kostnad med att starta aktiebolag, utöver en handläggningsavgift som kan variera ifrån någon tusenlapp uppåt 10 000 kronor beroende på din valda tjänst.

Du kommer dock att behöva ett aktiekapital på minst 25 000 kronor för att starta aktiebolag. Detta kapital ska inte betala till någon utan förvaltas istället inom ditt bolag.

När detta kapital har blivit överflyttat till ett bolagskonto så får du ut ett bank intyg som bekräftar att du har betalat in detta startkapital. I utbytte emot ditt aktiekapital så får du som aktieägare aktier som bekräftar att du äger aktiebolaget. Du kan sedan använda detta kapital för att köpa utrustning eller inventarier till ditt bolag.

3. Registrera företaget

Ditt nästa steg är att skicka in din ansöka till bolagsverket. I denna anmälan så ska du ha med ditt bank intyg och stiftelseurkund. Du kan antingen göra en enkel anmälan eller en detaljerad anmälan. För att kunna registrera ditt aktiebolag så tillkommer det en kostnad på 2 200 kronor till Bolagsverket.

4. Företagsnamn

Efter att du har registrerat ditt AB så är det dags för dig att anmäla ditt bolagsnamn till Bolagsverket. Här rekommenderar vi att du lägger lite extra tid på att välja ut ett bra bolagsnamn.

5. F-skatt

Alla aktiva aktiebolag som ska fakturera behöver inneha en F-skatt sedel. Detta kan du enkelt ansöka om hos Verksamt.se

6. Registrera för moms

Du kommer även att behöva registrera ditt aktiebolag för moms via verksamt.se. Det kan ibland vara svårt att förstå sig på hur det fungerar ed moms om man tidigare inte har startat ett aktiebolag i Sverige. Det finns idag många olika typer av moms. 

7. Registrera dig som arbetsgivare

Även om det skulle vara så att du planerar på att starta aktiebolag helt ensamt så kommer du att behöva registrera dig som arbetsgivare om du har planer att ta ut en lön i ditt bolag. Då du är en fysisk person och ditt aktiebolag är en juridisk person så behöver du registrera ditt bolag som en arbetsgivare.

8. Tillstånd

Sedan beroende på vilken bransch det är som du ska starta aktiebolag inom så kan det behövas särskilda tillstånd. Om du till exempel ska starta en restaurang eller en bra så kommer du att behöva ett alkoholtillstånd för att kunna servera drycker med alkohol.

9. Företagsförsäkringar

En annan sak som många inte tänker på när de ska starta ett aktiebolag är om de kommer att behöva några som helst försäkringar för ditt bolag. Det finns idag många aktörer som erbjuder dig företagsförsäkringar så vi rekommenderar att du alltid jämför de olika försäkringarna på marknaden.

10. Kompanjonsavtal

Om du väljer att starta aktiebolag tillsammans med någon annan person så kan det alltid vara en bra ide att skriva ett så kallat kompanjonsavtal. Detta är ett avtal mellan två personer som ska stå som grundare av ett bolag. Det är alltid en bra ide att ha ett kompanjonsavtal skrivet så att bägge parter vet vad som kommer att gälla i ett bolag.

12. Bolagskonto

Du kommer alltid att behöva öppna bankkonto för ditt bolag, ett så kallat företagskonto. Detta måste vara uppstartat innan du kan börja göra några som helst transaktioner i ditt bolag.

13. Verklig huvudman

4 veckor efter att du har startat ett aktiebolag så måste du anmäla en verklig huvudman in till Bolagsverket. En verklig huvudman är den personen som har det största ansvaret i ett aktiebolag. I vissa företag så kan det till och med finnas flera verkliga huvudmän och i vissa så finns det ingen alls.

14. Skaffa en hemsida

Så gott som alla bolag har sin egna hemsida. Detta är otroligt värdefullt då du kan dela med dig information om ditt företag till dina potentiella kunder och klienter. Om någon skulle vara intresserad utav att anlita dina tjänster så brukar första kontakten vanligtvis ske direkt via ett bolags hemsida. Om du själv är teknisk lagd så kan du alltid skapa dig själv en attraktiv hemsida på egen hand.

Kostnad för att starta aktiebolag

Att starta ett aktiebolag via Bolagsverket kommer att kosta cirka 1900 kronor via online tjänsten och via blankett så kostar det 2 200 kronor. Utöver denna kostnad så behöver du ha minst 25 000 kronor i aktiekapital. Detta är dock aldrig någon kostnad då dessa pengar alltid är dina. 

Lagerbolag

Det finns ett snabbare sätt som du kan starta aktiebolag på istället för att du ska göra detta ifrån grunden. Då är det ett lagerbolag som gäller. Ett lagerbolag är ett redan etablerat aktiebolag som inte är aktivt, genom att du väljer att köpa lagerbolag så kommer du att slippa mycket med din administration och kan istället starta ditt företag direkt. Det tillkommer dock en extra avgift att starta upp ett lagerbolag.

Aktiekapital

I ett aktiebolag så finns det alltid ett krav på ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Detta är ett bevis för bolagetsägare, som kommer i form utav aktier, som uppvisar att du äger bolaget. För att starta aktiebolag måste du tillföra ett aktiekapital.

Privat och publikt aktiebolag

Merparten av alla aktiebolag i Sverige är privata, dock kan ett aktiebolag även vara publikt. När det kommer till ett publikt aktiebolag så krävs det en VD samt ett högre aktiekapital. Minst 500 000 kronor. Om du som egen ägare ska starta aktiebolag så är det minst en person som måste stå som suppleant förutom dig själv. Sedan får privata aktiebolag inte sälja sina aktier till allmänheten som med publika aktiebolag.

Utdelning i aktiebolag

En av de absolut största fördelarna med att starta aktiebolag är din möjlighet till en stadig utdelning, vilket innebär en fördelning utav bolagets vinster till dig som ägare. En lågt beskattad utdelning är ett namn som vanligtvis används när man fått höra om fördelarna med bolagsformen aktiebolag.

Att kunna ta en årlig utdelning ifrån sitt aktiebolag i kombination med en årlig utdelning är helt klart det mest optimala viss att ta ut kapital ifrån sitt bolag. En stor fördel med lön jämfört med en utdelning är att det ligger i grund till ett flertals fördelar som pension, sjukersättning osv.

Betala skatt i aktiebolag

Man kanske inte vill tänka på skatt direkt efter man har startat ett aktiebolag. Detta är dock någonting som man ska ha med sig i tanken. Det kan absolut kännas väldigt överväldigande att tänka på nya skatter samt begrepp, men detta blir förhoppningsvis enklare med tiden. 

När du väljer att starta aktiebolag så kommer du att bli tilldelad ett så kallat skattekonto hos Svenska Skatteverket och det är precis som det låter, ett konto där du ska betala in ditt bolagsskatter.

När du är ägare i ett aktiebolag så är det alltid du själv som ska betala din egna lön samt se till att alla arbetsgivaravgifter betalas in samt att din lön blir beskattad med korrekt summa.

Att tänka på inför företagsstarten

Om du nu har tagit beslutet att starta aktiebolag så finns det ett antal saker som kan vara bra att tänka på innan du kommer igång:

Långsiktighet

Du ska i åtanke att nära du väljer att starta aktiebolag så är detta inget som kan göras på en natt. Detta är ett långsiktigt projekt som kommer ta både tid och energi, speciellt under den första perioden. Det är sedan inte alla som lyckas med sin bolagsplan, just nu är det var tredje nystartat aktiebolag som går i konkurs under de första åren som de är aktiva.

Finansiera företaget

Under dina första månader efter att du har startat ett aktiebolag är troligen inte den perioden som du kommer att tjäna in mest pengar i ditt bolag. Det är många delar av ditt bolag som måste planeras in samt utrustning och material som måste införskaffas.

Det finns ibland en risk att dina kostnader kommer vara betydligt högre än dina intäkter. Det bästa är att lägga ut en plan på hur det ska gå runt för dig ekonomisk under din första tid. Vissa väljer att lägga ut privata pengar medans andra väljer att ta banklån.

Skapa en affärsplan

Om du ska kunna lyckas med din affärsidé så är det en bra ide att du har gjort en bra affärsplan för ditt bolag. En affärsplan kan du se som ditt bolags skelett, där du har markerat ner alla de tankar och planer som du har för ditt bolag på svart och vitt.

Budget

För att du ska kunna veta hur mycket kapital du behöver samt vart ditt kapital ska gå så rekommenderar vi att du skapar dig själv en budget. Ibland kan kostnaderna bli betydligt dyrare än vad man först trott, så du ska alltid lägga upp en bra strategisk plan för din budget.

Marknadsplan

När man talar om en marknadsplan så är detta en strategi som enkelt beskriver hur du ska gå tillväga för att göra marknadsföring för ditt bolag. Hur ska du kunna nå ut till alla dina kunder? Vad är ditt mål med din marknadsföring? Hur ska du kunna utvärdera din marknadsföring?.

5 misstag som nya företagare gör

Alla gör sina misstag då och då men det finns även de mer erfarna bolags ledare. Att man gör mindre misstag ofta är ganska så vanligt samt okay, så länge som man lär sig utav sina misstag och undviker snedsteg i framtiden.

1. Har en övertro på sig själv

Man ska så klart alltid ha den inställningen att man tror på sig själv. Dock så ska du alltid vara införstådd med att utöver dina egna egenskaper så kommer det att krävas mer när du väljer att starta aktiebolag. Du kommer behöva någon som kan skapa dig en hemsida, sökmotor optimering och mycket mer. Om du vill lära dig något från grunden så är detta alltid bra men om du istället anlitar folk som kan vad du behöver så kommer detta att underlätta för dig.

2. Struntar i marknadsföring

När du vill få in nya klienter till ditt bolag så är det viktigt att du förstår dig på värdet utav att utföra marknadsföring. Vilken typ av marknadsföring som fungerar för ditt bolag kommer att stå och falla på din kunskap gällande marknadsföring.

3. Det saknas en unique selling point

Absolut så kan det var bra att du väljer att benchmarking dina konkurrenters varor och produkter, men ditt bolag borde inte bli ett i mängden så att säga, så du ska alltid försöka hitta det som är unikt med ditt bolag, vad kan du erbjuda som alla andra bolag inte kan? 

4. Dålig närvaro på internet

Idag så fungerar det inte enbart att använda sig utav hemsidor som gula sidorna och förvänta sig att detta kommer att locka in flera besökare eller leads till dig. Det är viktigt att du har en starkt närvaro online, så att dina potentiella kunder kan hitta dig. Att ha sin egna hemsida och bygga på sin SEO samt sociala medier är verkligen A och O för dig att lyckas nu för tiden med ditt företag.

5. Tänker inte långsiktigt

För att din vara eller produkt fungerar idag så kommer detta inte alltid att innebära att den kommer att fungera i framtiden. En kunds behov kan komma att förändras beroende på vad du du säljer så att säga. Du måste alltid ha ett fokus på att tillgodo se vad en klient är ute efter och anpassa ditt företag utifrån detta.

Sist men inte minst

För dig som precis har startat aktiebolag så kommer det alltid att finnas smådetaljer som behövs slippas på. Allt måste inte vara perfekt för att du ska kunna komma igång med ditt nya aktiebolag, men vi rekommenderar dock att du alltid fokuserar på att se till att ditt nya bolag drar in intäkter så fort som möjligast.

Om du först fokuserar på att ha en verksamhet som drar in inkomst till och med innan du väljer att starta aktiebolag så kommer du att ha en större säkerhet samt lugn när du väl kommer igång med ditt företag.