Image default
Bilar

Vad kostar bilresan

Om du undrar vad kostar bilresan? Då har du landat precis rätt. Genom vår tjänst här nedan, så kommer du enkelt kunna räkna ut kostnaden för din bilresa. Fyll ut bilens bränsleförbrukning, så kommer du få fram ditt resultat.

Innan din avfärd så är det alltid en bra ide, att du beräknar dina kostnader för din själva bilresa, speciellt när det kommer till dina bränslekostnader. På detta sätt kommer du att kunna bilda dig en uppfattning om din budget för ditt bränsle under resans gång.

Vad kostar egentligen bränsle?

Här nedan så kommer du att kunna se priset för olika varianter av bränsle. Dessa priser håller vi uppdaterade varje dag.

⛽ Bensin 95 ⛽ HVO100 ⛽ Diesel ⛽ Etanol
17.24 kr / l 19.84 kr / l 16.94 kr / l 13.59 SEK /l

Alla priser ovan, anges i kr per liter.

Hur beräknar jag hur mycket bilresan kostar själv?

Du kan själv alltid räkna ut vad kostar bilresan, genom att du helt enkelt använder dig av matte. Om du vill kunna beräkna din totala kostnad för vad din bilresa kostar, så multiplicerar du antalet mil, som du behöver att köra med ett pris för bränsle per lite, samt din bränsleförbrukningen per mil. Detta kommer att ge dig din totala kostnad.

Ett exempel är 400 km x 15 kronor/liter x 0,05 l/km.

Om det skulle vara så att din bil använder i genomsnitt 0,05 liter per km, vilket blir 5 liter vart 100 km, och du ska resa cirka 300 km, och du har en bränslekostnad på 15 kr varje liter, så kommer din kostnad att bli 225 svenska kronor.

Genom att du använder dig utav detta enkla sätt, så kommer du att kunna beräkna hela kostnaden för din bilresa. Detta gäller även om det handlar om längre resor över Europa, eller till andra delar av världen. VI rekommenderar att du försöker räkna ut din kostnad för vart land. Då kommer du att få fram dina exakta värden. Detta då bränslekostnaderna kommer att variera.

Hur mycket bränsle konsumerar egentligen min bil?

vad-kostar-bilresanEn bils bränsleförbrukning kommer att variera, helt beroende på ett flertals olika faktorer. Dessa faktorer som avgör vad din bilresa kostar är, bilmodell, körstil, motortyp och väg förhållanden. Man mäter vanligtvis bränsleförbrukningen i liter vart mil, eller så mäter man i liter per 100 kilometer (L/100 km).

Man brukar säga att en genomsnittlig bränsleförbrukning för en bil på bensin, ligger på cirka 5-13 liter var 100 kilometer. Dock så kan detta skilja sig mycket mellan olika kör förhållanden och bilar.

Sedan säger man även att en bränsleförbrukning för dieselbilar, ligger på 3-8 liter vart 100 kilometer. Sedan brukar även ens förbrukning för etanol/E85 bli cirka 25-30% dyrare än vad det är för en bil. Så detta kan komma att kosta dig mellan 9-15 liter vart 100 kilometer.

Hur förändras bensinpriset?

Priset på bensin kommer att förändras baserat på ett flertals olika faktorer. Detta kommer att variera ifrån plats till plats, samt över en viss tid. Några av de viktigaste samt främsta faktorerna är:

  1. Råoljepriset: Eftersom bensin är en vara av råolja, så kommer även förändringar i priset på råolja att, förändra priset på bensin. Om vi har högre pris på råoljan, så kan vi även förvänta oss ett högre pris på bensinen.
  2. Tillgång och efterfrågan: Efterfrågan och utbudet kommer, att ha en större roll, när det kommer till priset på olja. Om det skulle vara så att det är brist på olja, så kommer även priset på olja att öka.
  3. Beskattning och avgifter: Olika regeringar kan välja, att införa skatter samt avgifter för bensin. Detta kommer i sin tur att påverka priset för dig som konsument.
  4. Valutakurser: Då råolja oftast handlas i USD, så kommer även fluktationer på valutakurser, att påverka kostnaden.
  5. Produktionskostnader och distribution: Det har sin kostnad att distrubera samt producera bensin, detta inkluderar transport, raffinering samt marknadsföring. Detta kommer även att påverka kostnaden på bensin.
Frank Fakta

Faktafinans

About The Author