Matkort

Faktafinans
matkort

Det är helt klart en bra ide att använda sig av ett matkort när man ska handla mat. Detta då med de absolut bästa matkorten, så kommer du kunna ta del utav erbjudanden och kampanjer direkt i matbutiken. Det bästa är att vid varje köp som du gör, så kommer du även att få poäng på ditt matkort. Just därför är de absolut bästa kreditkort idag kreditkort med bonus.

Förmånligt att ha med matkort på resan

Allt fler matkort är optimerade för dig att ta med dig på din utlandsresa. Många matkort kommer med lounge rabatter på flygresor och försäkringar. Hos ICA banken blir du till exempel erbjuden helt kostnadsfria uttagsavgifter. Detta är relativt lågt om man jämför med många andra kreditkort inom resekort som det kallas. Det brukar även oftast ingå saker som avbeställningsskydd och reseförsäkringar.

Om du väljer att betala merparten av dina flygbiljetter med ett matkort ifrån ICA, COOP eller någon annan butik, så kommer det att ingå bra försäkringar, som alla kommer att täcka saker som inställda flyg, bagageförseningar och sjukvårdskostnader utomlands.

Matkort innehåller ofta försäkringar

Sist men absolut inte minst, så kommer det att ingå ett antal försäkringar, när du väljer att ordna ett matkort. Dessa försäkringar är vanligtvis kopplade till att du ska göra inköp med ditt matkort. Om du till exempel har en vara som inte kommer fram, när du har betalat med ditt matkort, så är chansen stort att du får en cashback på dina pengar.

Nackdelar med matkort

Uttagsavgifter

Med vissa matkort som du använder så kommer det att tillkomma en uttagsavgift. Detta gäller enbart när du tar ut kontanter ifrån en bankomat. Om du istället väljer att använda dig utav ett matkreditkort och gör ditt uttag i kassan, så kommer du att slippa vissa avgifter, så helt enkelt så gäller dessa avgifter enbart i kassan.

Detta är faktist inte unikt helt för matkort, utan detta gäller merparten av kreditkort. Just därför är att alltid en bra ide att ta ut pengar med ett betal eller bankkort. Med allt detta sagt, så kan du ta ut pengar med merparten av matkort, så länge du känner dig okay med att betala kostnaden.

Varför bör man skaffa ett kreditkort för mat?

Det finns egentligen inga nackdelar med kreditkort för mat. Matkort har så gott som inga årskostnader, och ger dig samtidigt rabatter på mat samt cashbacks på dina matköp.

Nu förutsätter vi att du hanterar och betalar in dina inbetalnngar i tid, och därmed är ditt matkort, så gott som kostnadsfritt. Om du inte är van att handla hos en och samma matbutik, så kan vi istället rekommendera att du använder dig av ett vanligt kreditkort. Så att du kan samla på dig poäng med alla dina inköp.

Om du väljer att köpa resor med till matkort, så kommer det att ingå reseförsäkringar samt en lägre valutapåslag för dina utlandsresor. Just därför så ska alla som regelbundet handlar mat, tänka på om de ska beställa ett kreditkort för mat.

Grundkrav för matkort med kredit

Det finns idag en del krav för alla som vill kunna få krediter i Sverige, detta är oavsett om det är ett matkort med extra kredit, eller om det är kontokredit som du ansöker om.

Just därför så finns det ett antal krav som du måste leva upp till, för att bli godkänd för ett matkort med kredit.

Kraven för matkort ser idag ut så här:

  • Du behöver vara folkbokförd i Sverige.
  • Du är 18 år gammal.
  • Du har en inkomst och kan betala dina räkningar.
  • Du innehar inga skulder hos kronofogden.
  • Du har inga betalningsanmärkningar.
  • Du behöver bli godkänd i en kreditupplysning.

Olika typer av matkort

När du har beslutat dig för att beställa hem ett matkort, så är nästa beslut vilket typ av matkort ska du ordna? Om det är så att du regelbundet handlar hos en och samma matkedja, så rekommenderar vi att du använder dig av den kedjans matkort, om du istället handlar hos ett flertals butiker, så rekommenderar vi att du jämför de olika matkorten här ovan.

Om det är så att du får poäng, med matkortet, så kommer alla inköp att ge dig poäng vid dina köp, oavsett vart du handlar din mat. Det går även att använda kreditkort för mat för annat, än bara matinköp. Du kan få förmåner på allt ifrån att tanka din bil till att handla kläder online.

Jämför matkort med våra tabeller

För att du ska kunna hitta det absolut bästa matkort för 2024, så rekommenderar vi dig att du går genom vår guide. Det är även en bra ide att du tänker på de följande uppgifter här nedan, innan du väljer det matkort som du ska beställa:

  • Vilka eller vilken butik vill du handla mat i?
  • Vill du kunna få en bonus på dina inköp?
  • Är du villig att betala en årsavgift?
  • Vill du ha extra förmåner som reseförsäkringar?
  • Vill du ha räntefria dagar? samt hur många?

Statistiken över matkort från Coop Butiken

Om det är så att du använder dig utav ett Coop Mastercard, så kommer du även att få poäng på alla dina inköp som görs via Coop mängden poäng som du får på varje krona, kommer att vara beroende på hur mycket pengar du verkligen handlat för under månadenslopp.

Handla för Poäng / kr
0 – 999 kr 0.5
1 000 – 1 999 kr 1
3 000 – 3 999 kr 2
5 000 kr – 5

Hela syftet med att tjäna in poäng är att dessa sedan kan växlas in emot premier, i en premieshop, här är spaupplevelser, biobiljetter och presentkort ett bra exempel.

Statistik över matkort ifrån ICA

Den summa som du kommer att få tillbaka på dina inköp, kommer att variera beroende på den matbutik du valt. En sak finns då gemensam mellan utfärdare av matkort, detta är att den förmånen som du får kommer att bero på hur mycket du väljer att handla för.

ICA bonuspoäng (Stammis)

Med ditt ICA matkort, så kommer du att få 1% på alla de inköp som du gör hos ICA butiken. Om du antingen tar ett lån, eller väljer att flytta över ditt lån till ICA banken, så kommer du istället att få 2% på alla de inköp som du gör. Samma sak gäller om du väljer att ha ett aktivt sparkonto hos ICA, eller om du skulle välja en ICA försäkring.

För alla de inköp, som du väljer att göra hos antingen ICA eller deras apotek Hjärtat, så kommer du få minst en poäng per krona som du spenderar. När du sedan har kommit upp till 2 000 poäng, så kommer du att få en värdecheck på 25 kronor, som du kan använda hos alla ICA butiker. Om du når 1 000 poäng, 2 månader i rad, så kommer du även att bli tilldelad en värdecheck på 25 kronor.

Poäng Bonus
0-1 000 0 kr
2 000 – 3 999 25 kr
4 000 – 5 999 50 kr
6 000 – 7 999 75 kr
8 000 – 150 kr

Hur många butiker har varje kedja?

Om du har svårt för att bestämma dig för vilket matkort som passar just dig, så kan alltid det bästa alternativet vara, ett kreditkort som är kopplat till en matbutik som har flera matbutiker i Sverige. Här nedan kan du se en uppdaterad lista på dessa:

  • COOP: 880 butiker.
  • ICA: 1 300 butiker.
  • Lidl: 200 butiker.
  • ICA: 1 300 butiker.

Hitta snabbt rätt kreditkort för mat

När du ska hitta dig själv ett helt nytt matkort, så är det ett antal saker som du borde överäga. Genom att du först svarar på ett antal frågor, så kommer du enklare se om du kan hitta ett kreditkort som faktist passar.

Det första du behöver kolla på är dina behov. Vll du enbart använda ditt matkort för att handla  butik? eller vill du handla lite överallt med poäng? Har du planer på att använda reseförsäkringen som ingår?

Tänk även sedan på stället där du ofta handlar dina matvaror. Det vanligaste är att personer håller sig till en butik enbart. Dock så är vissa flexibla, och handlar ibland på ICA, COOP eller Lidl. Om du enbart handlar hos en butik, kolla först i den butiken. Om de erbjuder ett matkort, ansök då om detta, annars kan det vara en bättre ide med ett vanligt kreditkort.

Sedan så ska du även kolla på ränta, kostnader och villkoren för ett matkort. Ditt mål ska aldrig vara att hitta det billigaste matkortet, utan det ska vara det kreditkort för mat som ger dig bäst förmåner.

Koppla ditt matkort till mobilen

Ett annat bra tips för dig som planerar att ordna ett kreditkort för mat, är att du kopplar ditt kreditkort för mat till din telefon. Genom att du väljer att spara ditt kreditkort i Google Pay eller Apple Pay, så behöver du enbart blippa din telefon för att betala.

På så viss så slipper du bära med dig din plånbok eller kort, utan det enbart du behöver är din mobiltelefon. Du kan även välja att samla andra dokument i din digitala plånbok, som flygbiljetter, ID kort och vaccinpass.

Med digitala plånböcker, så kan du även göra dina betalningar online, så med rätt kreditkort för mat, så kommer du egentligen aldrig behöva ditt fysiska kort.

Så här jämförde vi kreditkort för mat

Vi försöker alltid hålla våra jämförelse listor med kreditkort, uppdaterade med den senaste information om de bästa matkort online. För att vi ska kunna lyckas med detta, så har vi lagt ner flera timmar på varenda guide som vi har skapat.

Sedan så försöker vi alltid vara helt transparenta med hur vi undersöker varje matkort, samt hur vi sätter våra betyg och rankar varje kreditkort för mat.

Här nedan har du de absolut viktigaste sakerna vi kollar på när vi jämför matkort:

  • Kostnad: Om det finns fasta kostnader för matkortet, så ska detta gå att jämföras med värdet på kortet.
  • Villkor: Alla matkort har rimliga villkor.
  • Räntor: Vi listar enbart matkort med låga räntor.
  • Förmåner: Alla extra förmåner ger matkorten ett högre betyg.
  • Förmåner på mat: Ett bra matkort ska ge dig cashbacks och poäng när du handlar.
  • Exklusiva rabatter: Få unika erbjudanden i matbutiken.

Vad är ett matkort med kredit?

matkortNär man talar om ett matkort med kredit, så borde man egentligen prata om ett kreditkort för mat, då detta är en bättre beskrivning. Ett matkort är helt enkelt ett kreditkort som ger dig extra förmåner, när du väljer att handla i matbutiken. Många av dessa matkort ges ut av matbutikerna själva, medans andra matkort helt enkelt är kreditkort, med extra förmåner.

Oberoende på hur dessa kort är designade och skapta, så har de något gemensamt, vilket är att de gör det billigare för dig att handla mat.

Samla poäng med ditt matkort

Allt fler matbutiker erbjuder dig förmåner och poäng för mat. Vi dessa kreditkort så kommer du kunna samla poäng när du shoppar man. Dessa kan sedan bytas emot rabatter när du sedan handlar och gör avdrag på din nästa faktura.

Det brukar vara vanligt att du kan samla upp till 2% på ditt kreditkort när du shoppar mat. Detta är oftast väldigt lönsamt. Ett bra exempel är att butiken ICA skickar ut värdecheckar, till de medlemmar som har fullföljt sina köp hos dem. Värdet på dina värdecheckar kommer att vara beroende på hur mycket det är som du handlar för. Detta är ett bra sätt att kunna sänka dina matkostnader på.

Många av de populäraste kreditkort för mat, erbjuder dig en cashback, som du kommer att få vid varje köp som du gör. I slutet på månaden så kommer alla dina cashback poäng att räknas ihop, och bli utbetalat i värdecheckar, som ett typ av acdrag på din kreditfaktura, eller i riktiga fiat pengar, som blir insatta på dina bankkonton.

Matkort utan kredit

Det finns idag ett flertals olika matkort utan kredit, även dom som kommer att ge dig de absolut bästa förmånerna är just exakt kreditkort. Dom matkort som du annars hittar är så kallade medlemskort, och de är dessa som de olika matvarukedjorna som Willys, ICA och COOP ger ut. Det som är nackdelen med dessa kort är att du kommer att använda både ditt betalkort och ditt medlemskort när du handlar mat.

Hur funkar ett Matkort?

Matkort eller matkreditkort som det även heter, är ett kort som kommer ifrån en matkedja, eller ett som ger dig bra förmåner eller rabatter. När du väljer att handla med matkort, så kommer du att få extra förmåner som cashbacks eller poäng, på dina köp. Ett matkort är helt enkelt ett kreditkort som ger dig fördelar när du handlar mat.

Några av de förmåner som ett matkort ger:

  • Cashbacks och bonusar på dina inköp.
  • Erbjudanden och rabatter i matbutiken.
  • Du kan växla in poäng emot upplevelser och premier.
  • De vanliga förmåner du får med kreditkort.
  • Du kan delbetala din stora utgifter.
  • En reseförsäkring om du betalar 75% av din resa på kortet.

De olika förmåner och rabatter som du kommer att få med ett matkort, kommer att gälla för en specific matvarukedja, som är den som utfärdat ditt matkort. Om du exempelvis gör ditt matköp hos ICA, så är det en bra ide att du ordnar ett matkort ifrån ICA banken. Om du dock är mer flexibel med vart du handlar mat, så passat ett vanligt kreditkort bättre.

Förutom de olika förmåner och rabatter som du får med ett matkort kommer även att funka som ett medlemskort. Detta innebär att du kan använda dig utav självscanning och andra rabatter.

Fördelar med matkort

Som nämnt innan så är ett matkort en kombination av medlemskort och kreditkort, hos en viss matkedja. Detta innebär att förutom krediten så kommer du även kunna ta del utav exklusiva kampanjer och erbjudanden.

Den absolut största fördelen med ett matkreditkort jämfört med ett vanligt betalkort, är att du kommer kunna ta del utav förmåner och rabatter, samt alla de vanliga fördelar som matbutiker ger sina medlemmar.

Som med alla andra kreditkort, så finns det även nackdelar med att ha ett matkort. Detta förutsatt att du betalar in alla dina betalningar i tid.

När det kommer till matkort, så har de sällan fasta avgifter, och om du betalar in alla dina räkningar i tid, så kommer det inte heller finnas någon ränta på dina köp. Ett matkort kan helt enkelt vara helt kostnadsfritt, samtidigt som det ger dig en trygghet i att kunna köpa mat.

För att du ska kunna få ut det maximala med ditt matkort, så rekommenderar vi dig att du alltid ska tänka extra noga, innan du väljer att beställa ett matkort.

Du får rabatter på dina inköp

Matbutiker som ger dig ditt matkort, vill självklart att det är hos dem som du ska handla. För att de ska locka dig till att handla hos dem, så kommer de att erbjuda dig skräddarsydda rabatter och förmåner. I många fall så kan du klättra i poäng, och få bättre förmåner om du handlar hos dem.

Du slipper ha dubbla kort i plånboken

Som nämnt innan så kommer matbutiker att erbjuda dig ett medlemsprogram, ett exempel är att du får en tillgång till självscanning samt rabatter. För att du ska kunna ta del utav självscanning och förmåner, så kommer du att få ett kort som visas i kassan. När du har ett matkort, så kommer du få ett kort med allt i ett. Detta är ett specifict kort som hjälper dig spara pengar och som du kan betala med. Med ditt matkort så kan du få bonus helt per automatik och betala dina varor.

Det bästa är att nu för tiden så kan lägga till ditt kort  i din Google wallet, vilket innebär att du itne behöver ha med ditt kort i din plånbok. Istället så kan du snabbt och enkelt bara blippa, din telefon emot kortläsaren.

Vilket är det bästa matkortet 2024

Som nämnt tidigare så rekommenderar vi att du använder dig utav ett matkort som är kopplat till den butik, som du använder dig mest itav. Det vill säga ett Coop matkort eller ett ICA kort.

Här nedan så går vi genom lite snabbt de olika kreditkort för mat med deras skillnader:

Fördelar med ett kreditkort för mat ifrån ICA:

  • Enkelt system.
  • Mindre rörliga kostnader.
  • Lägre ränta.
  • Mindre valutapåslag vid köp utomlands.
  • Extra försäkringar.

Nackdelar med kreditkort för mat ifrån ICA:

  • Du får inte de bästa förmånerna med ett ICA kort.
  • Vi rekommenderar inte att du använder ett kreditkort för mat som ett vanligt kreditkort.

Fördelar med matkort från Coop:

  • Du kommer att få poäng på alla dina köp.
  • Du får mer försäkringar med ett COOP kort än ett ICA kort.

Nackdelar med matkort från Coop:

  • Högre uttagningsavgifter.
  • Större valutapåslag.

Om du inte enbart använder dig utav en matbutik, och istället handlar hos ett flertals butiker, så rekommenderar vi att du istället väljer ett vanligt kreditkort, som kommer att ge dig poäng inne och utanför matbutiker.

Använd ett debetkort som matkort

Ett bra alternativ till dig som inte vill söka om ett matkort med kredit, är att du istället väljer ett vanligt debetkort. Med debetkort så kommer du att ha betydligt större kreditutrymme, samt att du blir godkänd snabbare. Om du väljer några av de bästa debetkorten, så kommer du att få både cashback och poäng på alla dina köp.