Kreditkort för studenter

Faktafinans
kreditkort-för-studenter

Kreditkort för studenter finns det faktist mängder utav, dock krävs det att du som är student även har ett studielån för  att kunna få detta. Så om du just nu letar efter ett kreditkort för studenter, så behöver du bara hitta ett bra kort med låga samt lämpliga krav, samt att du känner till alla riskerna med kortet.

Här nedan så går vi genom alla de olika kreditkorten för er som studerar, samt att vi även samlar alla tips på hur du kan använda kortet på bäst sätt. Vi kommer gå genom hur du sparar pengar på ditt kreditkrt, samt alla de krav som måste uppfyllas innan du kan använda kortet, med minimal risk.

Finns det kreditkort för studenter?

kreditkort-för-studenterOm du någonsin har läst de olika villkoren för ett kreditkort för studenter, så har du med störst sannolikhet mött på meningen “Kortet beviljas inte för studenter eller arbetslösa”.

De bolag som ligger bakom kreditkort prioriterar oftast säkerheten, och då studenter vanligtvis har oregelbunden inkomst, så väljer allt fler kreditkortsbolag bort studenter. Om du blir beviljad ett kreditkort för studenter, så ska du känna till att du behöver ha en extra inkomst, utöver ditt studielån. Här finns det ett flertals kreditkort som passar bra för studenter, och vilka är helt och hållet möjliga att få.

Krav för att få ett kreditkort när du studerar

För att du ska kunna få något typ av kreditkort, så kommer du att behöva någon form av inkomst så att säga. Storleken på din inkomst som behövs, kommer att vara helt beroende på din keditgivare, och eftersom CSN lån klassas som ett lån, och inte en inkomst, så behöver du ha en deklarerad inkomst förutom CSN.

Det finns även det som kallas för grundkrav, som tillkommer med alla kreditkort. De kraven som du kommer att behöva uppfyllas, är följande:

  • Din Inkomst: Du måste kunna visa att du har någon typ av inkomst och intäkt.
  • Inga skulder: Du får inte ha några aktiva ärenden hos Kronofogden.
  • Minst 18 år gammal: Du måste vara minst 18 år gammal.
  • Betalningsanmärkningar: Du får inte inneha några betalningsanmärkningar.
  • Folkbokförd: Du måste ha en folkbokförning i Sverige.
  • BankID: Du behöver ha ett svenskt BankID.

Du ska notera att kreditkort för studenter, vanligtvis har ett högre krav på kreditvärdighet, än andra kreditkort. Detta kan innebär att en inkomst på exempelvis 100 000 kronor varje år, inte kommer att räcka till, för dig som vill ha ett kreditkort för studenter. Du får inte heller ha för många kreditupplyssningar på dig. Ditt mål här är helt enkelt att hitta ett bra kreditkort med låga krav, som passar dig och det du behöver.

kreditkort-för-studenter

Bra kreditförmåner för studerande

Om du har det som behövs för att få ett kreditkort för studenter, så finns det ett flertals fördelar som du kommer kunna ta del utav.

  • Samla alla dina köp på en enda faktura: Alla samtliga köp som du väljer att göra med ditt kreditkort för studenter, under en viss månad, kommer att samlas på en faktura. Detta ger dig en överblick på din månadsköp, samt ge dig bättre chanser till att kontrollera din ekonomi.
  • Välj att betala senare utan extra kostnad: De köp som du gör som blir genomförda, kommer att samlas på en faktura. Under de förutsättningar att fakturan betalas inom de räntefria dagarna, då kommer det inte tillkomma någon ränta på dina inköp.
  • Det ingår en försäkring: De köp som du gör omfattas av en försäkring. Du får leveransskydd, prisgaranti samt förlängd faranti på vitvaror och elektronik.
  • Reseförsäkring: Du kommer att behöva betala minst 75% på resor med ditt kreditkort för studenter. Denna tjänst gäller enbart om du har en gitig hemförsäkring.
  • Rabatt, Återbäring, Bonus:  Det kommer att vara beroende på det kreditkort som du väljer,att du får allt som ingår, som en sorts bonus. I många fall så har du även en rabatt hos din kreditgivares samarbetspartners, när du väljer att betala med ditt kreditkort.
  • Delbetala dina lån: Vi brukar absolut inte rekommendera delbetalning, eftersom extra avgifter som räntor brukar tillkomma.
  • Bättre kreditvärdighet: Om du hanterar ditt kreditkort för studenter på ett bra sätt, och betalar in dina fakturor i god tid, så är ett kreditkort för studenter absolut ett bra val för dig, och kommer att stärka din kreditvärdighet i det långa loppet.

Fördelar och nackdelar med studentkreditkort

Fördelar

  1. Du kommer att spara pengar med rabatter och bonusar.
  2. Du kan delbetala dina större utgifter.
  3. Du kan få extra försäkringar.

Nackdelar

  1. Om du inte betalar din kreditfaktura i god tid så kan detta bli dyrt för dig.
  2. Du måste ha en extra inkomst uöver ditt CSN bidrag.

För vilka studenter passar kreditkort?

Vissa tror dock tyvärr att det är ansvarslöst att äga ett kreditkort, speciellt som en student. Även om detta kanske stämmer för vissa människor, så finns det alltid en risk med kreditkort för studenter. Alla kreditkort ska användas på ett ansvarsfullt sätt, då det kan hjälpa dig att få kontroll över din ekonomi, samtidigt som det kommer att hjälpa dig att spara pengar och få extra förmåner.

Dock så passar ett kreditkort dig som har en stabil och regelbunden inkomst. Samt en stabil inkomst och en genomtänkt plan på hur du ska använda ditt kreditkort. Det viktigaste är att du tar ansvar, och inte ansöker om ett kreditkort om du inte verkligen är i behov utav det. Om du har en tuff ekonomisk situation just nu, så kommer det inte att hjälpa med ett kreditkort. Istället så kan det bli så att du skjuter upp dina problem.

Ett kreditkort för studenter sa inte användas för att lösa dina permanenta ekonomiska problem, och inte heller dina tillfälliga. Du ska enbart använda ett kreditkort för studenter för att täcka oförutsedda kostnader.

Hitta rätt kreditkort som student – steg för steg

Nu ska du ha en ganska så bra koll på vad som är bra med kreditkort för studenter. Men om du känner att du behöver mer hjälp med att ta rätt beslut. Just därför har du en enkel steg för steg guide här nedan, om hur du kan välja rätt kreditkort för dig själv.

  • Vad är det som du förväntar dig: Det första du måste tänka ut, är vad är det som du vill ha ifrån ett kreditkort för studenter?, är det bonusar, cashbacks och försäkringar. Vill du kunna delbetala dina avgifter etc.
  • Hur stor inkomst har du? Den inkomsten som du har kommer att påverka vilket kreditkort för studenter som du kan ansöka om.
  • Vad ska ditt kort kosta? Vill du kunna ha ett kostnadsfritt kreditkort för studenter, eller vill du ha bättre förmåner.
  • Vi har den bästa topplistan: Hos FaktaFinans.se hittar du alltid den bästa jämförelselistan över de bästa kreditkort för studenter online.

Andra alternativ till kreditkort för studenter

Idag finns det ett antal kreditkort för studenter som du kan ansöka om. Dock som vi nämnt tidigare, så kommer inte alla bli kvalificerade för ett kreditkort för studenter, och många borde vänta med att ordna ett sådant kreditkort, tills de har en bättre ekonomisk situation.

Extrakort – gemensamt konto

Om det är så att du inte har någon inkomst, eller en möjlighet att ansöka om ett kreditkort, så finns det enbart en lösning. Allt fler kreditkort erbjuder ett så kallat extrakort, som är kopplat till ett extra kreditutrymme. På detta sätt så kommer du att få tillgång till en kredit, utan att du själv kommer att behöva ansöka om detta, eller vara ansvarig för riskerna.

Då du kommer att ha ett eget kreditkort för studenter, så kommer det att stå på din kreditfaktura varje månad, hur mycket du har spenderat var månad. På så sätt blir det enklare för sig att hålla koll på din ekonomi.

Debetkort

Ett debetkort är helt enkelt ett bankkort som inte är kopplat till någon kredit alls. Detta innebär att du behöver sätta in pengar på kortet, för att kunna använda det. Det finns ett flertals fördelar med ett debetkort som bonusar och försäkringar.

Då ett debetkort inte innehar någon kredit, så kan du inte handla för pengar som du inte har, utan du måste sätta in det beloppet som du vill handdla för. När du sedan gör ditt köp med kortet, så debiteras pengarna direkt. Du kommer inte heller att behöva oroa dig för någon kreditupplysning.