Deepfake

Faktafinans
deepfakes

Deepfake är ett ganska så nytt koncept som redan har revolutionerat internet de senaste månaderna. Denna teknik har fått otrolig stor uppmärksahet, tyvärr för fel anledningar just nu. Deepfakes har redan börjat användas för att kunna skapa pornografiska bilder och videos med välkända kändisar och influencers. Detta emot deras vilja så klart. Deepfakes har även använts för att sprida politisk propaganda och disinformation online.

Allt fler av dessa deepfakes ser väldigt verkliga ut, detta innebär att det kan vara ganska så roligt när bilderna, videos och röstmeddelanden gör olika humoristiska inslag. Dock kan det även få förödande och tråkiga konsekvenser om de används för dåliga och onda avsikter.

Vad är Deepfake?

Namnet Deepfake kommer infrån en anspelning på orden fake och deep. Syftet är vad man kallar på svenska för djup maskininlärning samt falskt. Detta resulterar i falska videos och bilder.

En deepfake är en sorts manipulation som man skapat med hjälp utav digitala framställningar som skapats med hjälp utav artificiell intelligens.

Det kan vara så att man har valt att använda sig utav verklighetstrogna bilder eller videos med ansikten ifrån verkligen människor, eller att man valt att använda deras röster. Dessa kan skapas med hjälp utav en mjukvara som kommer att analysera en mängd bilder som avspeglar den personen i fråga.

Det finns idag mängder utav appar som du kan använda dig utav för att skapa deepfakes.

Olika typer av deepfakes?

deepfakeDeepfakes kan även komma i många olika skepnader så att säga. De vanligaste typerna av Deepfake är bilder, videos och röster. Här använder man sig utav tekniker för att skapa fejkade videos eller bilder, där kända personer bland annat har sex, eller så är det videos på kända politiker som säger en massa konstiga saker.

Hur känner man igen deepfake?

Detta kan i många fall vara otroligt svårt att kunan avgöra, om det är äkta innehåll eller inte som man använder inom deepfake tekniken. Om du inte är speciellt uppmärksam, och vet hur en deepfake ser ut, så är chansen att du kommer att bli lurad ganska så stor. Även om du väljer att vara försiktig, så kan man fortfarande bli lurad när det kommer till deepfakes.

Deepfake video

Du har säkert vid det här laget redan stött på någon typ av deepfake video. Detta innehåller en deepfake teknik som manipulerar videon och dess innehåll. De senaste åren så har det cirkulerat mängder utav videos som innehåller politiker, kändisar och skådespelare, alla dessa har fått stor uppmärksamhet. Du kan fortfarande hitta mängder av dessa deepfake videos online på sidor som Youtube bland annat.

Deepfake bild

Det är även vanligt att man använder sig utav deepfake på bilder. Det vanligaste är att man använder sig utav kändisars bilder, för att kunna skapa så verkliga bilder som möjligt. Det vanligaste är att man gör detta i humoristiska syften. Det kan vara att man byter ut Will Smiths ansikte emot Jay-z som ett exempel.

Deepfake röst

Det finns även ljudformat som är deepfake. Precis som de exempel här ovanför så kan deepfake tekniken även användas för att kunna imitera kända personer, här är bra exempel Donald Trump, Morgan Freeman och Michael Jackson.

Några exempel på deepfakes

Deepfakes kan brukas till många olika syften, visa för bra syften och visa för skadliga syften. Här nedan listar vi ett fåtal av de användningsområden som deepfakes kan användas till:

Fejkade nyheter

Det har på senare år varit en explosion av fejkade nyheter,eller fake news som det även kallas på engelska. Det har länge vart en stor snackis under de senaste fåtal åren. Inte bara bland politiska sammanhang, men även när det har kommit till finans nyheter och liknande. Här är det vanligt att man använder sig utav deepfakes för att sprida propaganda bland läsare, speciellt online.

Det används även deepfake nyheter idag, och detta inkluderar mängder av olika typer av nyheter. Just därför ska du alltid vara försiktig och uppmärksam på det du väljer att läsa, lyssna eller kolla på.

Naket innehåll

Det har även blivit populärt att använda sig av deepfake inom porrbranchen på senare tid. Här har man valt att använda sig utav kändisars bilder på porrskådespelares kroppar. I många fall så ser dessa så äkta ut, att man inte kan se att detta är deepfake porr, så att säga. Detta kan dock vara tråkigt och få konsekvenser för kändisen som de fejkade bilderna och videos visar.

Risker med deepfake

Det är troligen ingen överraskning för någon att det finns många risker med deepfakes online. Det kan komma att skapa mycket kaos i samhället, om dessa används på fel sätt och i fel syften. Det kan komma att skada både enskilda personer, grupperingar, bolag och samhället i sig.

Deepfakes kan även användas för utpressningssyfte, mobbning och för att skada en persons rykte. Sedan är även identitetsstölder ett stort problem med deepfakes. Riskerna är egentligen oändliga när det kommer till deepfakes online. Därför är det alltid viktigt att tekniken kontrolleras på rätt sätt.