Öppna Bankkonto

Faktafinans
öppna-bankonto

öppna-bankontoÖppna bankkonto är något av de absolut första du kommer behöva göra i Sverige. I denna artikel så kommer vi att gå genom hur du snabbt och enkelt kan öppna ett bankkonto online. Ett bankkonto kommer att vara nödvändigt för dig att kunna ta emot kapital, betala räkningar och göra dina vardagliga köp.

Du kommer i denna artikel få en omfattande guide på hur du kan öppna bankkonto online, oavsett om du gör detta online eller offline. Vi kommer även gå in mer på djupet om vad en NEO bank är.

Vad behövs för att Öppna Bankkonto

Innan du kan öppna ett bankkonto, så är det ett antal saker du behöver ha klart:

Identifieringshandlingar

Det första som du kommer att behöva när du ska öppna bankkonto är att visa giltig legitimation. Det kommer troligen vara följande:

  • Pass (om du är från ett land utanför EU/EES)
  • Nationellt ID-kort (om du är från ett EU/EES-land)
  • Svenskt körkort (om du redan bor i Sverige)

Personnummer

Det nästa en bank kommer att behöva är troligen att du har ett personnummer. Ditt personnummer kommer att fungera som din unika identifiering.

Bevis på Bostad

Detta måste oftast inte vara bevis på att du äger eller hyr en bostad, men du kommer troligen behöva något som visar att du bor någonstans, detta kan vara en elräkning eller liknande.

Öppna ett Konto hos en Neobank

Det finns ett flertals stora fördelar med neobanker, detta inkluderar betydligt billigare och snabbare banktjänster, om man skulle jämföra med vanliga banker. Detta beror på att en neo bank helt och hållet opererar på en digital nivå, och inte behöver några lokala kontor eller personal, som vanliga banker. 

I neobanks mobilapp, så kommer du att hitta mängder utav olika funktioner, som kommer att underlätta, hanteringen av din privata ekonomi. Detta inkluderar saker som budgetplanering, målsparande, samt möjligheten att dela din ekonomi med din familj och vänner. Samt att hålla koll på dina skulder. Man brukar säga att neobanker är betydlig mer moderna samt användarvänliga jämför med vanliga banker.

Neobanker kommer även att erbjuda ett mer kostnadsfritt utbud av tjänster, än bara ett vanligt bankkonto. Detta inkluderar saker som ett debetkort, kryptovaluta trading, börshandel och så mycket mer. Du kommer även kunna ta del utav mer premium funktioner med en neo bank online.

När du öppnar bankkonto hos en neo bank, så är processen väldigt snabb, smidig och enkel. Detta är även fullt möjligt för dig att behålla dina vanliga bank, och helt enkelt föra över pengar ifrån ditt vanliga bankkonto till din neo bank. Idag så är sanningen den att alla banker har sina fördelar samt nackdelar. Så det är alltid en fördel för dig att du väljer att öppna bankkonto hos mer än enbart en bank. Detta brukas kallas multibanking.

Hur man öppnar ett bankkonto offline

Att öppna bankkonto hos en traditionell bank, kan ibland vara det absolut bästa valet, för den personen som vill kunna få en personlig service, eller för den som kan behöva lite hjälp på traven.

Välj en Bank

Idag i Sverige så finns det mängder utav större banker, som du kan välja mellan. Detta inkluderar SEB, Swedbank, Handelbanken och Nordea. Det är otroligt viktigt att du väljer att jämföra olika banker, som erbjuder dig att öppna ett bankkonto hos dem. Det som vi rekommenderar här hos FaktaFinans är att du öppnar ett bankkonto hos en så kallad NEO bank, eller mobilbank.

Dessa mobila banker är likvärdiga med finansiella instutioner, exakt som en vanlig bank helt enkelt. Den enda skillnaden är att du får en enkel tillgång via din mobiltelefon, och aldrig behöver besöka banken fysiskt.

Ansökning 

När du väljer att öppna bankkonto hos en Neo bank, så kommer detta att gå blixtsnabbt. Det enda som du kommer att behöva är att välja en av våra rekommenderade neo banker i vår topplista här ovan. Och sedan laddar ner deras mobil app. Efter detta är klart så kommer du enbart behöva fylla ut dina personliga uppgifter, som namn adress, telefonnummer osv.

Få Ditt Bankkort och Kod

Efter att du blivit klar med din ansökan, så behöver du bara bli godkänd och sedan kan du beställa hem ditt Mastercard eller VISA kort. Du kan även direkt börja använda dig utav ett virtuell kreditkort, direkt i appen om du så önskar.

Vad kännetecknar en neobank?

Namnet NEO, kommer ifrån det grekiska ordet, neos och betyder ny. Ordet neobank har ingen som helst juridisk betydelse, samt så finns det ingen direkt licens för just en neo bank, hos Finansinspektionen. Order neobank är helt enkelt ett typ av modeord, för bolag som erbjuder banktjänster.

Neobanker är fortfarande relativt nya, vilket innebär att nya innovativa funktioner läggs fortfarande till och neobankers utbud ökar fortfarande. Dock så finns det fortfarande ett antal kännetecken för just en neo bank.

  • 100% digitala banker: Alla neobanker är helt och hållet digitala. Så det krävs aldrig någon fysisk närvaro för banken, alltså inget krav på ett kontor.
  • Mobilapp: När du öppnar bankkonto hos en neo bank, så får du alltid tillgång till en användarvänlig mobilapp, för att kunna hantera alla dina bankärenden, snabbt och enkelt.
  • Automatisering och AI: Mycket hos en neo bank, kommer att styra helt och hållet per automatik. Detta sker med hjälp utav automatisering samt artificiell intelligens och maskininlärning.

Vanliga egenskaper hos neobanker

Betalkort: När vi talar om ett betalkort efter att du har valt att öppna bankkonto, är ett kort som neo banker erbjuder emot en månadsavgift. Det som är kännetecknet för ett betalkort är att kostnaderna är låga, samt att det oftast inte finns några som helst avgifter. Sedan så använder man sig utav Interbank-växlingskurs, vilket innebär den kursen som olika banker har mellan varandra, för att kunna växla pengar. Dessa är de växelkurser som används hos merparten av neo banker idag.

Det vanligaste är att det tillkommer ett extra påslag på ungefär 0,5% på en växelkurs över helgen. Detta är när marknaden för interbank växling är stängd samt då neobanker säkerhetsställer en eventuell skillnad på kursen mellan fredagar och måndagar.

Det är ganska så vanligt att man har helt kostnadsfria uttag både utomlands och i ens hemland, dock är det då upp till en gräns. Detta innebär antingen ett så kallar beloppsgräns, alternativt en begränsning på antalet uttag. Detsamma kan gälla för betalningar via ens kort. Dock då så är betalningar i en annan valuta än det som är kopplat till kortet. Med denna fördel så är kort ifrån neobanker, ett strålande alternativ, som både oftast är billigare än kreditkort samt betalkort. Speciellt när du väljer att resa till andra länder.

Mobilapp: När man öppnar bankkonto hos en Neobank, så kommer du att hantera alla dina ärenden via deras mobilapp. Detta medför en massa funktioner:

  • Överföring mellan bankkonton som alla har öppnat bankkonto hos samma neobank.
  • Budget.
  • Växling av valutor, kryptovalutor.
  • Du kommer kunna investera i råvarumarknaden och börsen.
  • Du kommer att kunna köpa och sälja aktier.
  • Du kan tala direkt med en support.

Joint bankkonto 

Detta är ett gemensamt bankkonto. Detta kommer att fungera exakt som ett vanligt bankkonto. Dock så är det antingen två eller flera personer som har valt att stå som ägare för bankkonto. Detta kan vara riktigt användarbart, både för att kunna spara kapital, samt få tillgång till pengar för något annat ändamål. Dock även för att kuna betala produkter och tjänster gemensamt. Ibland öppnar man bankkonto som ett gemensamt, men detta görs med enbart en ägare på kontot. Denna person kan sedan bjuda in andra personer att öppna bankkonto under samma konto så att säga.

Bonusar, rabatter och erbjudanden:

Neo banker kommer även att erbjuda mängder av olika fördelar till som som väljer att öppna bankkonto hos dem. Detta för att de har många samarbeten med restauranger, biluthyrningsbolag, samt andra bolag. Du som har öppnat bankkonto hos en neo bank kommer att ha tillgång till ett flertals olika rabattkoder online.

Värva en vän-erbjudanden:

Du kan även efter att du har öppnat bankkonto hos din valda neo bank, börja rekrytera dina egna vänner och familj och på så sätt få ut en provision ifrån neo banken. Du får helt enkelt en kod ifrån neo banken, som du sedan skickar till en vän. När din vän sedan registrerar sig med den koden och öppnar bankkonto, så kommer du att få betalt en viss summa.

Lån och krediter:

Ännu en av de största fördelarna med en neo bank. Du kan om du har bra bevisad ekonomi, kunna ta ett större banklån hos neo banken. Detta fungerar för både företagslån samt privatlån.

Framtiden för neobanker i Sverige

Neobanker är som nämnt tidigare relativt nya samt så erbjuder de ett större utbud än vanliga banker. Så det är inte så konstigt att allt fler svenskar har valt att öppna bankkonto hos neo banker, eller mobilbanker som de även kallas, förre en så kallad traditionell bank.

Det är en stor sannolikhet att neo banker, kommer att gå genom stora konsolidering under den kommande tiden. Detta innebär att de som är mest framgångsrika, kommer att attrahera och behålla flest klienter. Medans de neo banker som inte kan locka in nog med klienter, kommer att avvecklas. Sedan är möjligheten ganska så stor att de större neo banker, kommer att köpa upp de mindre neo banker online.

Ett bra exempel är när den danska neo banken Lunar, valde att köpa plattformen Lendify i år 2021. Detta för att kunna utöka sitt utbud samt kundbas. Om vi kollar på den svenska marknaden, så finns det inte ännu mängder utav neo banker, men vi är dock säkra på att vi kommer att kunna förvänta oss ett flertals inom de kommande åren.

Om vi istället kollar på de internationella marknaden så kommer vi att hitta mängder utav neo banker, som erbjuder dig chansen att öppna bankkonto hos dem. Detta är allt ifrån banker som Revolut, Monese, N26 och många fler.

Den enda nackdelen som vi kan se med en neo bank, är att du enbart kommer att kunna hantera dina ärenden via en mobilapp. Detta är både på gott och ont. Det är skönt att kunna hantera alla dina ärenden via mobilen, men samtidigt så kommer du inte kunna besöka ett bankkontor för dina ärenden. Det kommer helt klart vara så att de neo banker som är bäst, kommer även vara dem som får in och behåller flest klienter.